Početna - IZDVOJENO - Rast kamatnih stopa na kredite zbog konverzije?
Franak
web

Rast kamatnih stopa na kredite zbog konverzije?

Kako će završiti spašavanje građana pritisnutih kreditima u švicarskom franku? Hoće li ceh konverzije u euro, koji se procjenjuje na osam milijardi kuna, doista platiti banke, kako tvrdi Vlada? Ugledni makroekonomist Željko Lovrinčević za Večernji list kaže da će na kraju račun platiti građani.

– Padne li zakon na Ustavnom sudu, ceh će morati platiti država, odnosno porezni obveznici, a to znači da će deficit proračuna umjesto 15 milijardi kuna biti najmanje 22 milijarde kuna. Drugim riječima, to je 7 posto BDP-a, što je za Europsku komisiju i kreditore neprihvatljiva razina – jasan je Lovrinčević.

A kako to ugrožava građane? Riječ je o jednostavnoj matematici. Država je već povećala javni dug na gotovo 90 posto BDP-a, a svaka nova milijarda kuna duga vodi u rušenje kreditnog rejtinga, što za sobom povlači i veću premiju rizika. To znači skuplje zaduživanje ne samo za državu nego i za građane.

Kamatne stope na kredite će rasti, istina ne preko noći, ali svakako u roku od dvije-tri godine pa će dug platiti svi oni koji budu kupovali stan jer će im rate biti znatno veće nego sada. Čak i da prihvatimo taj rizik u korist ugroženih građana i naših susjeda i prijatelja koji trenutačno ne mogu plaćati visoke rate kredita, ostaje moralno pitanje neravnopravnosti građana pred zakonom, što je suprotno Ustavu.

Lovrinčević se stoga pita zašto se ne bi braniteljima jamčila niža kamatna stopa na kredite ili pak zašto ne bi neka druga interesna skupina poput nezaposlenih ili blokiranih tražila pomoć države za plaćanje svog kredita.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...