Početna - IZDVOJENO - Reiner: Vratit ćemo pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu
reiner srijeda
foto: HDZ

Reiner: Vratit ćemo pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu

Ukidanje pokroviteljstva Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu bila je kriva odluka. Da, apsolutno – vratit ćemo pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu. To sam više puta rekao i kao potpredsjednik Sabora! – istaknuo je, između ostalog, predsjednik Sabora akademik Željko Reiner u gostovanju u emisiji „Veto“ na Jabuka TV

Donosimo ključne poruke:

O pokroviteljstvu nad komemoracijom u Bleiburgu

Ukidanje pokroviteljstva Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu bila je kriva odluka. Bila je čudnovata jer su u Bleiburg odlazili i predsjednici SDP-a. Dijeljenje žrtava na „naše“ i „vaše“, „prave“ ili ne-prave“ ili „bolje“ i „lošije“ je – katastrofalno. Nevine žrtve su žrtve. Da, apsolutno – vratit ćemo pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu. To sam više puta rekao i kao potpredsjednik Sabora. Odluka Kukuriku koalicije o ukidanju je bila kriva i potrebno ju je ispraviti.

O izboru ustavnih sudaca

To se pitanje treba riješiti dogovorno i konsenzusom. Prošla vlada pokušala je ići drugačijim putem – nadam se da ćemo sada uspjeti postići dogovor oko toga. To se mora brzo napraviti, ne može se čekati ljeto ili kraj godine. Mislim da će se postići dogovorno – u razumno kratkom roku.

O (re)interpretacijama

Fascinantno je da su od mog 15-minutnog govora – koji je dobio velike pohvale – neki izvukli jednu jedinu rečenicu. Nisam mislio da bi to moralo biti važno, rekao sam mnogo važnijih poruka. Živimo u okruženju u kojem neke od tih važnih poruka nisu važne, ili barem nekima nisu važne. Žive u nekom svome drugom svijetu – u svijetu podjela gdje treba nalaziti razlike, a ne ono što spaja. To je bio, naime, samo jedan od elemenata govora. Zašto je to tako strašno kada sam spomenuo mogućnost vraćanja imena Hrvatski državni sabor? To nije glavni i prvi cilj – što su neki komentatori pogrešno iznosili. Predložio sam preimenovanje kada se stvore uvjeti, a to je stvaranje dvotrećinske većine u Saboru.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...