Početna - IZDVOJENO -  „Rendez-vous“ – Festival Francuske i u Rijeci
Randez vous
web

 „Rendez-vous“ – Festival Francuske i u Rijeci

Dio programa Festivala Francuske u Hrvatskoj “Rendez-vous”, koji će se u brojnim hrvatskim gradovima odvijati od svibnja do rujna, održat će se i u Rijeci. Cilj Festivala je predstaviti raznolikost i bogatstvo francuske kulture te inovativna dostignuća Francuske, kao i ojačati suradnju i razumijevanje između Hrvatske i Francuske.

Festival su predstavili pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, direktor Francuskog instituta u Hrvatskoj Luc Levy, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova i supredsjednik Zajedničkog organizacijskog odbora Festivala Hrvoje Marušić, a o programima koji će se održati u Rijeci govorili su ravnatelj i kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka Slaven Tolj i Vilma Bartolić, predsjednik Fotokluba Rijeka Borislav Božić te predsjednica Francuske alijanse Rijeka Irena Kregar Šegota.

Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, svojevrstno je uzvraćanje domaćinstva Francuskoj, nakon uspješno održanog Festivala Hrvatske u Francuskoj “Croatie, la voici”. 2012. godine. Festival koji je jučer svečano otvorenu Zagrebu obuhvaća više od 150 različitih događanja u 22 hrvatska grada.

Izražavajući zadovoljstvo što se dio festivalskog programa održava i u Rijeci, pročelnik Šarar istaknuo je kako je manifestacija izuzetna prilika za snažnije povezivanje Rijeke s francuskom kulturom.

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić kazao je kako je organizacija Festivala rezultat Strateškog partnerstva potpisanog između Hrvatske i Francuske 2010. godine te istaknuo kako festival ima puno šire značenje od predstavljanje francuske kulture i inovativnih dostignuća u Hrvatskoj, budući da u vremenima kad Europom sve češće javlja rasizam i nasilje, promiče ideju tolerancije i uvažavanja među narodima. Ujedno je izrazio nadu da će ovaj festival pomoći u kandidaturi Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Zahvalivši se svim parnterima u organizaciji Festivala, direktor Francuskog instituta u Hrvatskoj Luc Levy izrazio je zadovoljstvo što je upravo Francuska dobila priliku da se prva od zemalja članica Europske unije u Hrvatskoj predstavi kulturnom sezonom.
“Organizacijom ovog festivala nudimo poziv na putovanje u zemlju maše i kreativnosti naših dvaju zemalja. Prihvatite ovaj poziv kao iskaz velikog poštovanja prema Hrvatskoj i njezinoj kulturi,” kazao je Levy.

U sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj “Rendez-Vous”, u Rijeci će se održati nekoliko događanja, prvenstveno izložbi. Tako će u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti gostovati izložba Boîte-en-Valise, na Korzu izložba fotografija biciklističke utrke Tour de France, u Galeriji Principij izložbe fotografija “Imagine France – Maia Flore” i izložba fotografija autora Philippe Ramette. U rujnu će Philippe Kourilsky, Collège de France, na Medicinskom fakultetu održati predavanje o ljudskom imunitetu i prirodnoj obrani organizma.

Francuska Alijansa Rijeka priključila se Festivalu Francuske u Hrvatskoj “Rendez-Vous” nizom aktivnosti, među kojima je najznačajniji ljetni tečaj francuskog jezika za odrasle početnike i djecu uz 10 besplatnih sati koje poklanja Francusko veleposlanstvo. Također, Alijansa organizira i posjet izložbi “Rodin u Meštrovićevom Zagrebu”, predavanje Andreje Grašo o jeziku francuskih stripova i izložba stripova, likovno-jezičnu radionica za djecu te glazbeno-plesnu večer.

Osim navedenih događanja, u Rijeci će također biti prikazana retrospektiva filmova Jeana Epsteina iz arhive francuske Cinemathèque, te francusko glazbeno putovanje Sylvie Vučić i Jean Angliviel.

Festival ujedinjuje različita područja – glazbu, vizualnu umjetnost, kazalište, cirkus, ples, dizajn, arhitekturu, književnost, film, ali i gospodarstvo, modu, raspravu o društvenim i globalnim pitanjima, sport, gastronomiju, turizam, znanost, obrazovanje i tako pružiti priliku za otkrivanje suvremene Francuske, njezine kulture i umijeća življenja.

Od glavnih događanja koja će se održati u okviru Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous izdvajaju se: velika izložba Augustea Rodina u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu i Galeriji Meštrović u Splitu, opera Pelléas et Mélisande Claudea Debussyja (umjetnička koprodukcija HNK-a u Zagrebu i pariškoga kazališta Opéra Comique), Concert spirituel Hervéa Niqueta i nastupi drugih prestižnih baroknih ansambala na Festivalu barokne glazbe u Varaždinu, veliki bal 14. srpnja na glavnom zagrebačkom trgu, manifestacija Nuit Blanche, kao i međunarodni simpozij na temu klimatskih promjena.

Hrvatski organizatori festivala su Ministarstvo kulture, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo turizma, Ministarstvo gospodarstva, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska turistička zajednica, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Francuskoj, Grad Zagreb, a glavna hrvatska izbornica je Alemka Lisinski.

S francuske strane u organizaciju su se uključili Francuski institut uz potporu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodnog razvoja, Ministarstvo kulture i komunikacija, Ministarstvo nacionalnog obrazovanja, visokog školstva i znanosti, Ministarstvo socijalnih djelatnosti, zdravstva i prava žena, Ministarstvo grada, mladih i športa, Ministarstvo gospodarstva, industrije i digitalne tehnologije, Veleposlanstvo Francuske Republike u Hrvatskoj, a glavna izbornica je Anne Coutard.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...