Početna - IZDVOJENO - U Rijeci svečano otvoren Konfucijev institut
Konfucijev institut (3)
foto: Grad Rijeka

U Rijeci svečano otvoren Konfucijev institut

Podružnica Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu danas je svečano otvorena pri Ekonomskom fakultetu u Rijeci, čime ujedno započinje i prvi ciklus tečaja kineskog jezika i kulture za djelatnike fakulteta i studente ekonomije.

Kineski i hrvatski voditelji Konfucijeva Instituta, Yan Lidonga i Krešimir Jurak, rekli su kako je Rijeka jedan od pet hrvatskih gradova u kojima njihovi građani mogu učiti kineski jezik i upoznati se s kineskom kulturom. Istaknuli su da su i sami iznenađeni velikim interesom za učenje kineskog jezika u Hrvatskoj jer je njihove tečajeve u posljednje četiri godine, otkako su osnovali prvi obrazovni centar u Zagrebu, upisalo gotovo 3.000 ljudi.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel u svom je obraćanju izrazio zadovoljstvo otvaranjem podružnice u Rijeci jer se, uz riječki Ekonomski fakultet, upravo zahvaljujući Konfucijevom institutu, kineski jezik može učiti na još nekoliko mjesta u Rijeci – u Gimnaziji Andrije Mohorovičića, OŠ Nikola Tesla i Savezu udruga mladih PGŽ-a.

“Vjerujem da će sva ta aktivnost doprinijeti većoj suradnji i prijateljstvu građana Kine i Hrvatske, ali i uspostavi jače gospodarske suradnje.”, rekao je Obersnel.

Gradonačelnik je naglasio kako Grad Rijeka ima izuzetno dobru suradnju s nekoliko kineskih gradova.

“Kad zbrojimo stanovništvo tih triju prijateljskih gradova, rekao bih da Rijeka ima 22 do 23 milijuna prijatelja u Kini. Vrlo dobro poznajemo Kinu i kinesko gospodarstvo. Puno kineskih delegacija je bilo u Rijeci i vjerujem da će upravo ta činjenica da je Rijeka velika luka, da potencijalno može predstavljati ulaz sve jačeg i sve razvijenijeg kineskog gospodarstva u jugoistočnu Europu, biti dodatni poticaj za učenje kineskog jezika.“, rekao je gradonačelnik i dodao kako je prijateljstvo s Kinom važno i za hrvatski turizam budući da sve više kineskih turista posjećuje Europu.

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić istaknuo je dobro odnose Primorsko-goranske županije i narodne Republike Kine rekavši kako je Primorsko-goranske županija bratimila sa Liaoning pokrajinom. Citirajući Konfucijevu poslovicu „Svako učenje bez razmišljanja je uzaludno, a razmišljanje bez učenja je pogubno“, Fabijanić je rekao da držeći se prvog dijela poslovice, u Primorsko-goranskoj županiji i Rijeci, uzimajući u obzir sadašnje gospodarske i turističke odnose s Kinom, učenje kineskog u ovim krajevima neće biti uzaludno.

Na svečanom otvaranju, uz gradonačelnika Rijeke i predsjednika Županijske skupštine, bili su još i predstavnici kineskog veleposlanstva, zamjenik i savjetnik u Veleposlanstvu NR Kine Zhao Deyong i treći tajnik u Veleposlanstvu NR Kine Jiang Runjie, pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Mario Antonić, prorektorica Sveučilišta u Rijeci, dr. Nevenka Ožanić, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Zagreb Luka Burilović, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić, zamjenik predsjednika Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka Perica Šolić, zamjenik ravnatelja Lučke uprave Rijeka Goran Lajnert i dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci dr. Heri Bezić.

Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu je sveučilišni centar za kineski jezik, kulturu i poslovanje. Osnovan u partnerskom odnosu Sveučilišta u Zagrebu i Sjedišta Konfucijevih instituta u Pekingu te je jedina takva ustanova u Republici Hrvatskoj. Institut već nekoliko godina aktivno radi na promociji kineskog jezika i kulture, posebno među mladima, a isto tako kontinuirano radi na boljem povezivanju Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, uz posebni naglasak na poslovnoj i ekonomskoj suradnji.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...