Početna - IZDVOJENO - Riječka gradska kartica u funkciji od rujna

Riječka gradska kartica u funkciji od rujna

Od početka rujna počinje korištenje višenamjenske gradske kartice Grada Rijeke, Rijeka City Carda, koja će građanima omogućiti jednostavnije, brže i jeftinije korištenje gradskih usluga. Jedinstvena u Hrvatskoj, kartica će se naprije koristiti u autobusima Autotroleja, od listopada za plaćanje parkiranja, a do kraja godine i kao iskaznica Gradske knjižnice. Žele li, građani će RCC moći koristiti i kao klasičnu kreditnu karticu.

Gradsku karticu moguće je izraditi od 1. rujna, a njezina funkcionalnost nadopunjavat će se u mjesecima koji slijede. Nakon što će od rujna već moći zamijeniti pokaznu kartu, u listopadu će biti omogućena kupovina gradskih usluga putem interneta te omogućeno plaćanje parkinga na otvorenim, a postupno do kraja godine i na zatvorenim parkiralištima Rijeka prometa i to po povoljnijim uvjetima plaćanja. Do kraja godine kartica će se moći koristiti i kao iskaznica Gradske knjižnice, a u planu je da se u sljedećem razdoblju ona koristi i za usluge drugih gradskih poduzeća i ustanova.

Uvođenjem višenamjenske kartice, u Rijeci će sustavno prestati upotreba ostalih kartica kaznica za usluge gradskih poduzeća i ustanova, jer će ova kartica služiti za korištenje svih usluga. Kartica ima implementiranu i Diners platnu funkcionalnost, što građanima omogućuje i plaćanja. Rok valjanosti kartice je 3 godine, a izdaje se temeljem Zahtjeva u poslovnicama Erste banke u Rijeci i na širem gradskom području, odnosno u centralnoj poslovnici Autotroleja. Usluge gradskih poduzeća kupuju se i u karticu upisuju u gradskim poduzećima, a novost je da će se od listopada gradske usluge, kao primjerice pokazna karta za javni prijevoz moći kupiti preko web stranice Rijeka City Card i upisati u gradsku karticu.

Tako će primjerice ovom karticom građani moći kupovati jednokratnu voznu kartu u autobusu na validatorima po cijeni od 7,75 kuna za razliku od 10 kuna koliko košta karta kupljena kod vozača. Na parkirališta se uvodi obračunska jedinica od 30 minuta pa građani nakon jednog sata parkiranja neće više plaćati cijeli započeti novi sat nego dvostruko manje.

Korištenje gradskih kartica u Rijeci započinje uslugom javnog gradskog prijevoza KD Autotrolej koja će se putem RCC kartice koristiti od 1. rujna. Tako od 1. do 13. rujna započinje izdavanje kartica osnovnoškolcima i srednjoškolcima, a učenici koji ne stignu do početka školske godine, 8. rujna izraditi karticu, moći će se voziti bez kontrole do 13. rujna. Kartice se maloljetnoj djeci izdaju temeljem Zahtjeva za izdavanje kartice potpisanog od strane roditelja, školske potvrde te jednog od dokumenata kojim se potvrđuje identitet djeteta poput rodnog lista, osobe iskaznice ili putovnice. Na izrađenu karticu Novost je da će se od listopada mjesečna pokazna karta moći kupiti putem stranice Rijeka City Card, a do kraja prosinca i na drugim prodajnim mjestima u gradu, što znači da će uvođenje gradske kartice u narednim mjesecima ujedno smanjiti i gužve na prodajnim mjestima Autotroleja.

Zbog potrebe izdavanja velikog broja kartica učenicima u kratkom roku, očekuju se gužve na prodajnim mjestima Autotroleja te se građani mole za strpljenje. Da bi postupak trajao što kraće mole se korisnici da putem stranice Rijeka City Card tiskaju zahtjev i ispune ga prije dolaska na prodajno mjesto. Uz izdavanje zahtjeva potrebna je i fotografija, no fotografiju se mora priložiti samo za maloljetnike bez osobne iskaznice, dok će se svima ostalima skenirati s osobne iskaznice.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...