Početna - IZDVOJENO - Riječka predstava Aleksandra Zec među deset najboljih dramskih predstava na njemačkom govornom području
web

Riječka predstava Aleksandra Zec među deset najboljih dramskih predstava na njemačkom govornom području

Noćna kritika/nachtkritik.de rang-lista je deset dramskih predstava na njemačkom govornom području, kojom se gledateljima preporučuje što bi od brojnih predstava u vrhunskim kazalištima u Njemačkoj, Austriji ili Švicarskoj trebali neizostavno pogledati.

Predstava Aleksandra Zec autorski projekt Olivera Frljića u produkciji HKD Teatra Rijeka na 10. je mjestu na toj opširnoj rang-listi nakon što je gostovala na međunarodnom festivalu Otvoreni svijet u Ludwigshafenu sa svega dvjema izvedbama.

Usporedbe radi, na toj se listi nalaze teatri poput Schaubühne Berlin s Richardom III. W. Shakespearea u režiji Thomasa Ostermeiera, vodeća kazališta iz Berlina, Hamburga, Frankfurta, Beča, Münchena i autori poput Osbornea, Dostojevskoga, Goethea, Heinricha Kleist.

Hrvatski kazališni stvaratelj Oliver Frljić, čiji je kazališni projekt o umorstvu srpskoga premijera Zoran Đinđića prošle godine izazvao veliku pozornost na Biennaleu u Wiesbadenu „Novi komadi iz Europe“, ne boji se progovarati o mučnoj temi smrti obitelji Zec ni poslije 24 godine buke i dima. Naprotiv. Glasne su njegove optužbe i malo toga prikrivaju i zastiru, a ne čine to tek zato da bi poricale osobnu potresenost. Oliver Frljić inscenira svoj komad „s emocionalnim nabojem, što je u suvremenom njemačkom kazalištu neobično“, piše Hans-Ulrich Fechler u Die Rheinpfalz.

Ovogodišnji program festivala pod nazivom Otvoreni svijet prizivao je na otvorenu i mirnu koegzistenciju različitih kultura imajući u vidu činjenicu da u ovoj jugozapadnoj njemačkoj pokrajini živi više od 140 narodnosti. Brojni gostujući i domaći autori, redatelji kazališnih i filmskih programa progovarali su o svom viđenju multikulturalnosti predstavama na temu stranaca, migracije, iseljeništva.

U festivalskome programu sudjelovala su i brojna ugledna njemačka kazališta iz Frankfurta, Ludwigshafena i Münchena, kazališni ansambli iz Austrije, Hrvatske, Kube, Rumunjske, Srbije, Tajlanda i Turske, te brojni međunarodni glazbeni sastavi.

Festival je organiziran uz potporu Europskog regionalnog razvojnog fonda, grada Ludwigshafena, državne rajnske oblasti te Goethe instituta.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...