Početna - IZDVOJENO - „RIJEČKI SKLADATELJI I SOLISTI“ OTVARAJU FESTIVAL 130
Zoran_Juranić

„RIJEČKI SKLADATELJI I SOLISTI“ OTVARAJU FESTIVAL 130

„Riječki skladatelji i solisti“, koncert je koji otvara slavljenički Festival 130 u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, a na programu je u petak, 25. rujna 2015. u 20 sati.

Po prvi put zajedno, u istoj večeri, proslavljeni riječki solisti, pijanist Goran Filipec te violinisti Goran Končar, Marco Graziani  i Krunoslav Marić pod dirigentskim vodstvom također Riječanina, maestra Zorana Juranića, izvode djela riječkih skladatelja – Josipa Kaplana, Ive Mačeka, Zorana Juranića te mladog Jurja Marka Žerovnika, uz dodatke: Belu Bartóka i Camile Saint-Saënsa.

„Udruživši u programu koncerta pet reproduktivnih umjetnika – Riječana s djelima od kojih su četiri izašla iz pera riječkih skladatelja, nastojimo ukazati na veliki značaj koji glazbenici rođenjem i/ili djelovanjem vezani za naš grad, Rijeku imaju u povijesti, sadašnjem trenutku i budućnosti hrvatske i europske glazbe. Visok stupanj glazbenog virtuoziteta i međunarodni uspjesi kojima se mogu podičiti naši solisti svjedoče i o čvrstim profesionalnim temeljima koje su počeli graditi upravo u rodnom gradu“, riječi su maestra Zorana Juranića koji će ravnati orkestrom Opere HNK Ivana pl. Zajca.

Od četiri riječka skladatelja, čije su skladbe na programu koncerta, najmlađi je Juraj Marko Žerovnik, student kompozicije na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, koji uz kompoziciju studira i klavir. S nekoliko studentskih djela već je pobudio pozornost glazbene struke, a bit će izvedena njegova Fantazija za gudače, koju je praizveo gudački orkestar Muzičke akademije pod vodstvom prof. JožeHaluze,

Na programu je i Concertino za klavir i komorni orkestar Ive Mačeka, pijanista i skladatelja rođenog na Sušaku 1914. godine, čijase djela odlikuju bogatstvom invencije i snagom imaginacije, koja je slijedila njegove emocije. Kao solist na klaviru nastupit će Goran Filipec koji je prošle godine, u prigodi 100.obljetnice Mačekova rođenja, u izdanju Naxosa snimio CD koji uključuje cjelokupanMačekovklavirski opus. Time je ovoizdanjepostaloznačajnim promotorom riječke glazbe u svijetu.

Koncert za violinu i orkestar Josipa Kaplana (1910.-1996.) najopsežnije je i najambiciozni jedjelo ovog skladatelja, zborovođe i glazbenog pedagoga koji je više od polovice svog  profesionalnog  života proveo u Rijeci. U njegovoj izvedbi uz riječki će operni orkestar, solističke dionice izvoditi rođeni Riječanin, violinist zapažene međunarodne karijere Goran Končar.

Na programu je i djelo Zorana Juranića, simfonijski torzo”Inter arma narrant Musae” (Među oružjem Muze govore) napisano 1994. za svečanost otvaranja obnovljenog Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, kojom je prigodom izveden kao balet. Prema riječima autora, u formalnom pogledu građeno je kao sonatni stavak s dvostrukim uvodom i dvije kontrastne epizode, a na skraćenu reprizu nastavlja se završna koračnica, simbol pobjede lijepoga nad ružnim, života nad smrću.

Uz riječke skladatelje, na programu će se naći i djela Béle BartókaiCamillea Saint –Saënsa.

Tako ćemo slušati Bartokovu Rapsodiju br. 1 za violinu i orkestar,s potpuno novim i revolucionarnim pristupom glazbenom folkloru, uz solistički nastup Krunoslava Marića na violini. Slušat ćemo i skladbu Introduction et Rondo capriccioso, op. 28 Camillea Saint –Saënsa, jedno od najpopularnijih djela violinističke literature, kada će pak na solistički nastupiti sjajni, mladi riječki violinist Marco Graziani.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...