Početna - IZDVOJENO - Rijeka građanima nudi mogućnost urbanog vrta
Zagrebački urbani vrt Sopot
Zagrebački urbani vrt u Sopotu FOTO:index.hr

Rijeka građanima nudi mogućnost urbanog vrta

Urbani vrtovi svojevrsni su odgovor gradskog stanovništva na ponudu nezdrave hrane, ali i pokušaj spašavanja kućnog budžeta od sve većih cijena na tržnicama i u trgovinama. Tom se svjetskom trendu pridružila i Rijeka čiji će građani dobiti ‘poljoprivrednu oazu’.

Udruga Zona 00 dobila je na korištenje bez naknade i na rok od godinu dana poljoprivredno zemljište površine od 2.500 metara četvornih, sjeverno od riječke zaobilaznice. Inače, prema važećem cjeniku, metar četvorni iznosio bi dvije kune.

Osim populariziranja zdrave prehrane, postoje primjeri da se negdje na zajednički uzgoj voća i povrća stanovništvo odlučilo iz puke nužde – zbog gladi i neimaštine. To se dogodilo na Kubi, te u nekim dijelovima SAD -a. U posljednje vrijeme popularni su i pokretni urbani vrtovi, stoga nije rijetkost da se rajčice ili tikvice uzgajaju primjerice na krovu autobusa.

Budući riječki vrt sastojat će se od nekoliko dijelova, odnosno tzv. zona. Prva zona predstavljat će zajednički prostor za sve korisnike vrta – kuća za alat. Druga zona podudara se s najplodnijim dijelom zemljišta i u potpunosti će biti stavljena u funkciju uzgoja hrane kroz zajedničke edukativno-eksperimentalne gredice. U trećoj zoni uzgajat će se grmoliko bobičasto voće, njegovat će se i postojeće samoniklo bilje. Voćke će biti sađene u trećoj zoni.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

3. sjednica Gradskog vijeća Grada Opatije – 3. kolovoza 2021.

Sjednica Gradskog vijeća održava se u Centru Gervais sukladno odlukama Stožera civilne zaštite RH Na temelju članka 31. Statuta Grada Opatije ...