Početna - GOSPODARSTVO - Rijeka postaje sjedište državne uprave za Istru, PGŽ i Liku
Hrvatske regije

Rijeka postaje sjedište državne uprave za Istru, PGŽ i Liku

U sljedeće dvije godine trebala bi se provesti reforma državnog ustroja tako da će dio državne uprave imati centrale u pet glavnih hrvatskih centara umjesto sadašnjeg sustava s dvadeset i jednim sjedištem u kojem državna uprava slijedi županijski ustroj. Iz Vlade najavljuju kako se reforma odnosi na sudove, poreznu upravu, državna tijela i javna poduzeća koji bi ubuduće ispostave imali u pet regija s pet centara: Središnja, Sjeverozapadna i Istočna Hrvatska, Srednji i Južni Jadran te Sjeverni Jadran i Lika.

Tako bi Rijeka postala sjedište državne uprave za tri županije: Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku. Ipak, ova reforma ne znači regionalizaciju zemlje budući da stanovnici regija neće upravljati državnim tijelima u pet regija nego će one biti organizirane kao ispostave centralne države kojima će upravljati centralna vlast.

Hrvatska bi tako i nakon reforme ostala centralizirana zemlja ali s nešto racionalnije organiziranom državnom administracijom koja više neće nužno pratiti županijski ustroj. Županije bi tako postale još nepotrebnije nego sada pa nije nezamisliv scenarij prema kojem bi s vremenom došlo do njihovog ukidanja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...