Početna - IZDVOJENO - RiStart uči riječke studente osnovama spašavanja života
rijeka
Grad Rijeka

RiStart uči riječke studente osnovama spašavanja života

Deveto izdanje Dana zdravlja ove će se godine održati od 18. do 22. travnja, i to na tri lokacije: Medicinski fakultet, Korzo i Simulacijski centar Kabineta vještina u Sveučilišnom kampusu. Akcija obuhvaća mjerenje tlaka i šećera u krvi građanima na Korzu, dobrovoljno darivanje krvi na Medicinskom fakultetu 20. travnja, a prvi put u ovu se manifestaciju koju organizira udruga studenata Medicinskog fakulteta (FOSS MedRi) uvodi tečaj osnovnog održavanja života za studente nemedicinskih fakulteta. Riječ je o tečaju RiStart koji su u ime svih organizatora najavili predstavnici studenata Medicinskog fakulteta, Hrvatske liječničke komore i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Borba protiv šećerne bolesti

Prvo izdanje tečaja »RiStart« najavljeno je 23. travnja i održavat će se idućih pet subota, do 21. svibnja. Završetkom tečaja, svi pristupnici dobit će certifikate Simulacijskog centra-Kabineta vještina Medicinskog fakulteta u Rijeci o položenom tečaju.

– RiStart je tečaj osnovnog održavanja života uz korištenje vanjskog automatskog defibrilatora koji ujedinjuje studente Sveučilišta u Rijeci. Cilj je osposobljavanje i educiranje osoba izvan medicinske struke o adekvatnom izvođenju osnovnog održavanja života. Iznenadna srčana smrt još uvijek je jedan od vodećih uzroka smrti u Europi koju doživi između 350.000 i 700.000 osoba godišnje. Pritom su oboljeli od šećerne bolesti među najugroženijim osobama, a Svjetski dan zdravlja ove je godine usmjeren na borbu protiv šećerne bolesti.

Rana intervencija prisutnih očevidaca, do dolaska hitne pomoći, predstavlja jedan od glavnih čimbenika koji može čak učetverostručiti mogućnost preživljavanja upravo u tim situacijama. Međutim, zbog neznanja i straha da će naškoditi, ta neophodna pomoć poražavajuće često se ne pruža. Upravo iz tog saznanja RiStart tečaj želi omogućiti studentima stjecanje vještina, sigurnosti i znanja kojima bi nekome mogli spasiti život – kazala je studentica riječkog Medicinskog fakulteta Merljinda Ljušaj.

Važna karika

Uz Studentski zbor i gradski odbor Crvenog križa, ovu su akciju prepoznali i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a i Hrvatska liječnička komora čiji su predstavnici dr. Svjetlana Babić iz Zavoda te predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Trpimir Goluža i županijski predsjednik Komore dr. Goran Hauser istaknuli važnost podizanja svijesti o opasnosti kroničnih i nezaraznih bolesti te informiranje o mogućnostima prevencije, dijagnostike i liječenja. Ovaj projekt, prema njihovim je riječima, jedna od važnih karika u tom lancu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...