Početna - IZDVOJENO - „RUKELI“  NADE KOKOTOVIĆ I NEĐE OSMANA NA RIJEČKIM LJETNIM NOĆIMA
r2
web

„RUKELI“  NADE KOKOTOVIĆ I NEĐE OSMANA NA RIJEČKIM LJETNIM NOĆIMA

Romska koreodrama „Rukeli“ Teatra TKO (Theater Kokotovic-Osman) iz Kölna gostuje na Riječkim ljetnim noćima, a bit će izvedena u četvrtak, 2. lipnja 2015. u garaži 5b Tower centra Rijeka.

Prema komadu „Ziegeunerboxer“ (Ciganin boksač) Rike Rainiger, predstavu je režirala i opremila je poznata redateljica i koreografkinja Nada Kokotović, a izvode je Arno Kempf i Neđo Osman.

Predstava „Rukeli“ priča je o sudbini njemačkog sintskog boksača Johanna Wilhelma Trollmanna. On je početkom 30-ih godina prošlog stoljeća bio zvijezda boksačkog ringa, idol mladeži, magnet za žene, dobrog izgleda, uspješan, popularan i priznat. On je Sinto i njegovo romsko ime je Rukeli. Godine 1933. postaje prvak Njemačke u poluteškoj kategoriji. Nacisti mu oduzimaju titulu i ubijaju ga u koncentracijskom logoru.

Samo se njegov prijatelj Hans, čiju je ulogu utjelovio glumac ofenburškog kazališta, filmski i TV glumac Arno Kempf, opire govorima mržnje nacističkog režima i doživljava reminiscenciju djetinjstva koje je proveo sa Rukelijem. Stoga, predstava prije svega govori o istinskom prijateljstvu. Jer rasizam ne može opstati kada se radi o, o ljudskosti i pravednosti.

„Kazališna igra između Neđe Osmana i Arna Kempfa je puna kontrasta, koju je teško obraditi i koja stalno privlači pozornost začarane publike. Okretni skokovi u vremenu i prostoru, očajnički napadi bijesa, ludilo smijeha i djetinjasto šepurenje, leteće ležaljke i egzekucija vatrenim oružjem. Čak i brašno na njegovom licu ne štiti romskog boksača od njegovog identiteta. Gromoglasan pljesak potvrdio je premijeru romsko-njemačkog kazališnog projekta. On stoji u kontekstu integracijskog slogana „Izborit ćemo se! Uzori-Šampioni-Idoli“ udruženja Rom iz Kölna, koji je za pozornicu preuređen od strane umjetničkog para Nade Kokotović i Neđa Osmana.“  (Balkantage.org )

Predstava se izvodi s hrvatskim titlovima.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...