Početna - IZDVOJENO - S mandarinama do zdravijeg života
web

S mandarinama do zdravijeg života

Mandarine su pune vitamina C, koji je predvodnik zdravlja u jesen i zimu kada smo suočeni s prehladama i gripom, a zanimljiva je i informacija kako mandarine sadrže više ovog vitamina od naranči. Mandarina je mnogima omiljeno voće zbog svog ukusnog, sočnog i slatkog mesa, a prilikom laganog guljenja oslobađa prekrasan miris koji osvježava cijelu prostoriju!

Bogatstvo mandarine: mandarina je član porodice agruma, te sadrži brojne kemijske tvari koje pomažu u obrani od bolesti. Najznačajnije su flavonoidi i terpeni. Što još zdravlju pruža mandarina?

Jedna mandarina težine oko 110 grama sadrži oko 32 miligrama vitamina C što je pola preporučene dnevne količine. Vitamin C igra važnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u našem tijelu. Kolagen i elastin su bjelančevine koji tvore našu kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva. Poznato nam je da ovaj vitamin slovi kao jak antioksidant koji štiti od “napada” raznih bolesti. Bogate su vitaminom A i folnom kiselinom. U plodu prisutni kalij, kalcij, magnezij, bakar i željezo.

Znanstvenici Sveučilišta Western Ontario su otkrili kako hranjiva tvar skrivena u mandarinama sprječava pretilost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara. Istraživanja kažu da one mogu značajno smanjiti rizik od razvijanja srčanog i moždanog udara, šećerne bolesti, a izuzetno su korisne i u borbi sa suvišnim kilogramima

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Ovog vikenda otvorenje planinarske obilaznice „Po vrhovima Učke i Ćićarije“

Planinarsko društvo „Opatija“, u subotu i nedjelju 27. i 28. studenog 2021. godine, organizira otvorenje nove planinarske obilaznice „Po vrhovima Učke i ...