Početna - IZDVOJENO - “Sanjive slike” Anamarije Knego i Filipa Faka
IMG_4557

“Sanjive slike” Anamarije Knego i Filipa Faka

 

Drugi po redu koncert u sklopu ciklusa Komorni koncerti u Mramornoj dvorani u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca pod nazivom „Sanjive slike“ održat će se u srijedu 11. studenog 2015. u 20.00 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Sopranistica Anamarija Knego i pijanist Filip Fak izvodit će operne arije te izbor popijevki hrvatskih skladatelja. Sudeći prema mišljenju kritike i oduševljenju publike u Krakowu, Zaragozi i Zagrebu – u Rijeci ponovo imamo mladu sopranisticu na putu prema velikoj opernoj karijeri.

U prvom dijelu koncerta na programu su popijevke „Udaljenoj ljubi“, „Požuda domovine“ i „Kamena djeva“ Ferda Wiesnera Livadića,„Tuga djevojke“, „Tuga“, „Dvije ptice“ i  „An die Frühlingswinde“ (Na vjetrovima proljeća) Vatroslava Lisinskog te „Stille Sicherheit“ (Mirna sigurnost),„ Du bist wie eine Blume“ (Ti si kao cvijet), „Am fernen Horizonte“ (Na dalekim horizontima) i „Traumbild“ (Sanjive slike) Franje Krežme.

Nakon stanke, u drugom dijelu koncerta publika će imati prilike uživati u opernim arijama Aide iz istoimene Verdijeve opere: Ritorna vincitor, ariji iz 1. čina opere te Qui Radamès verrà … O, patria mia, recitativu i ariji iz 3. čina opere, potom ariji Poveri fiori, odnosno ariji Adriane iz 4.čina opere „Adriana Lecouvreur“Francesca Cilèe te u Tatjaninom prizoru s pismom iz 2. čina opere „Evgenij Onjegin“Petra Iljiča Čajkovskog.

Ovom prigodom valja naglasiti da među posljednje međunarodne uspjehe sjajne, mlade riječke sopranistice Anamarije Knego ulazi i nedavno sudjelovanje na 15. izdanju Natjecanja Montserrat Caballé u Zaragozi u Španjolskoj gdje je  od ukupno 304 sudionika iz 57 zemalja ušla u finale, a njen su nastup tamošnji mediji opisali riječima.:

„Vlasnica glatkog glasa, raskošnog raspona i punog lirike te iznimne tehničke kontrole, pokazala je prije svega eleganciju u izričaju i uvjerljivu personifikaciju lika“. Usto, iznimno velik uspjeh doživjela je interpretacijom uloge Tatjane u „Evgeniju Onjeginu“ u poljskom Krakowu uz baritonsku zvijezdu Mariusza Kwieciena. Svojim nastupom oduševila je tamošnju publiku i kritiku:

„ Apsolutni dragulj ove večeri bila je nama nepoznata pjevačica u ulozi Tatjane… Dame i gospodo, to je nešto posebno! Mlada umjetnica, s lijepim glasom, jaka, stabilna i tehnički nevjerojatno mirna, u ulozi Tatjane koja je iznimno zahtjevna uloga, kako glazbeno i tehnički, tako i emocionalno i glumački. Arija Tatjane, kada u svojoj spavaćoj sobi iskazuje osjećaje Onjeginu, bila je demonstracija vokalnog umijeća najvišeg reda! Ona vlada glasom u svim registrima nijansirajući dinamički raspoloženja od dramatičnog forte, do potresne tuge. U svim tim područjima, Knego je blistala!“. Istu je uloga potom pjevala i na riječkoj opernoj sceni.

Ove sezone, Anamariju Knego slušat ćemo, osim u recitalu „Sanjive slike“ u Mramornoj dvorani, ponovno kao Tatjanu u operi Petera Ilija Čajkovskog „Evgenij Onjegin“, i kao Kleopatru u operi Georga Friedricha Händela „Julije Cezar u Egiptu“, a već smo je imali prilike gledati na Svečanom koncertu povodom 130. obljetnice kazališne zgradepočetkom listopada.

Riječki pijanist Filip Fak diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija, a usavršavao se na Scholi Cantorum u Parizu te stekao Diplome de Concert. Kao solist nastupao je diljem Hrvatske, u desetak europskih zemalja i SAD-u. Nastupao je s najuglednijim hrvatskim orkestrima i komornim ansamblima, i surađivao s renomiranim dirigentima kao što su Alun Francis, Klaus Arp, Pavle Dešpalj, Mladen Tarbuk, Berislav Šipuš i dr. Osobito značajan je bio nastup na međunarodnom EPTA-inom natjecanju Svetislav Stančić, na kojem je, kao najmlađi natjecatelj, uz Zagrebačku filharmoniju izveo jedno od najzahtjevnijih klavirskih djela – 2. Brahmsov klavirski koncert. Osim nastupa uz orkestre, održao je niz zapaženih recitala i komornih nastupa.
Filip Fak se bavi i skladanjem te je dosad uglavnom skladao djela za klavir, izvođena u Hrvatskoj i inozemstvu, a neka i nagrađivana. Od nagrada ističu se: Nagrada Darko Lukić, Nagrada Grada Samobora, prva i posebna nagrada na natjecanju Ivan Zajc Grand Prix Lions cluba, posebna nagrada EPTA-e, te više prvih nagrada na državnim natjecanjima.Od 2009. godine radi na Muzičkoj akademiji.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...