Početna - IZDVOJENO - Siječanj u Art kinu-Tarantino i Sorrentino otvaraju 2016. godinu
art-kino-croatia

Siječanj u Art kinu-Tarantino i Sorrentino otvaraju 2016. godinu

Siječanj u Art-kino donosi nove filmove Tarantina i Sorrentina, etiopijski film «Hrabra djevojka», Dane novog talijanskog filma, nagrađivani film «Mustang», kriminalističku dramu «Gospodin Holmes», dokumentarac o pomorcima «Modri kavez», «Carol» Todda Haynesa, rumunjsku komediju «Bravo!» te vikend matineje za cijelu obitelj.

U prvom tjednu siječnja na repertoaru će se naći osmi Tarantinov film «Mrska osmorka» te prva partizanska komedija u povijesti hrvatske kinematografije «Narodni heroj Ljiljan Vidić» Ivana-Gorana Viteza. Radnja filma «Mrska osmorka» smještena je 10-ak godina nakon Građanskog rata i prati dogodovštine Marquisa Warrena (Samuel L. Jackson), bivšeg vojnika Unije i lovca na glave blokiranog snježnom olujom u malom gradiću u Coloradu. Uz Samuela L. Jacksona, uloge tumače Jennifer Jason Leigh, Kurt Russell, Channing Tatum, Tim Roth te mnogi drugi. Od 7. siječnja na repertoaru Art-kina.

«Hrabra djevojka», film etiopskog redatelja Zaresenayja Meharija, snimljen je prema istinitom događaju, a govori o 14-godišnjoj djevojčici Hirut, koja je u samoobrani ubila jednog od svojih otmičara i silovatelja. Odvjetnica Meaza nastoji ju spasiti od izgledne smrtne kazne… Kada je doživjeti nasilje je svakodnevica, a preživjeti ga pobjeda… Film je nagradila publika Berlinalea u programu Panorama. «Hrabra djevojka» stiže u Mini Art-kino od 11. siječnja.

Ciklus novog talijanskog filma, od 13. do 17. siječnja, donosi biografski dokumentarac «Žene koje su postale mit – Sophia pripovijeda o Loren» koji će otvoriti izložbu portreta «Ieri, oggi, Sophia – portreti jedne dive» dok će sam Ciklus nastaviti biografski film o talijanskom pjesniku Giacomu Leopardiju. Nastavak donosi dvije izvrsne drame – «Naša djeca» o jednoj zajedničkoj večeri roditelja djece koja su možda počinila grozan zločin te «Zlatni dečko» o Davideu koji radi u reklamnoj industriji, a sanja o pisanju knjige. Za vikend stižu dvije komedije – «Zbunjeni i sretni» o psihijatru i njegovim zanimljivim pacijentima te «Oprostite što postojim» o Sereni koja se nakon doktorata vraća rodnu u Italiju.

U šarmantnom novom filmu oskarovca Paola Sorrentina («Velika ljepota») dva stara prijatelja razmišljaju o prošlosti, sadašnjosti, ljepoti i apsurdnosti života. «Mladost» je Sorrentinov drugi film na engleskom jeziku te okuplja impresivnu glumačku ekipu – Michaela Cainea u ulozi Freda, Harveyja Keitela u ulozi Micka i Rachel Weisz u ulozi Fredove kćeri udane za Mickovog sina. Uživajte u «Mladosti» od 16. siječnja.

Nevina igra mladih djevojaka uzrokuje skandal kada je konzervativna susjeda zaprepaštena njihovim ponašanjem. Uz Srce Sarajeva za najbolji film filmskog festivala u Sarajevu, «Mustang» je nagrađen i u Cannesu te je u užem krugu nominacija za nagraduOscar. «Mustang» je na repertoaru Mini Art-kina od 17. siječnja

«Modri kavez» Brune Bajić dokumentarni je film o emocijama ljudi obilježenih profesijom, odlascima, dolascima, pustolovinama i odgovornosti. Film o pomorcima koji su ostavili trag diljem svijeta.

Kriminalistička drama «Gospodin Holmes» na potpuno drugačiji način prikazuje najpoznatijeg svjetskog detektiva svih vremena. Godina je 1947., a ostarjeli Sherlock Holmes (Ian McKellen) vraća se s putovanja iz Japana gdje je u potrazi za rijetkom biljkom snažnog djelovanja svjedočio užasnim posljedicama nuklearnog razaranja. Holmes se mora osloniti na jednog dječaka kada ponovno započne istraživati okolnosti neriješenog slučaja koji ga je nagnao u mirovinu. «Gospodin Holmes se može pogledati u Art-kinu od 19. siječnja.

Rumunjska komedija «Bravo», nagrađena na filmskom festivalu u Berlinu, prati žandara Costandina i njegovog sina u potrazi su za Romom, robom koji je pobjegao od svog uglednog gospodara te se sumnja da je imao aferu s njegovom suprugom. Na svom putu susreću ljude različitih nacija i vjere – Turke i Ruse, kršćane i Židove, Rumunje i Mađare. Svatko od njih gaji predrasude spram drugih koje se prenose s generacije na generaciju. «Bravo!» je na repertoaru od 21. siječnja.

Dobitnik nagrade Grand Prix u Cannesu, «Saulov sin» majstorski je redateljski debi. Saul je mađarski pripadnik Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika izoliranih od ostatka logora koji su zaduženi za odvođenje zatvorenika u plinske komore i paljenje leševa. Ovo izvanredno postignuće suzdržanog, ali nepokolebljivog realizma prikaz je potrage za iskupljenjem u samom srcu pakla. «Saulov sin», uz preko 20 prestižnih filmskih nagrada, u užem je izboru za nagradu Oscar. Pogledajte ovaj izvrstan film od 27. siječnja.

Adaptacija romana «Cijena soli» čuvene Patricije Highsmith u režiji Todda Haynesa, prati dvije žene različitog porijekla koje započnu ljubavnu aferu u New Yorku 1950-ih. Mlada žena u svojim 20-ima, Therese Belivet (Rooney Mara) prodavačica je na Manhattanu i sanja o ispunjenijem životu kada u njezin život uđe Carol (Cate Blanchett), privlačna žena zarobljena u braku bez ljubavi. «Carol» je na repertoaru Art-kina od 28. siječnja.

Siječanj donosi i vikend matineje za cijelu obitelj. U siječnju pogledajte animirani film «Snoopy i Charlie Brown Peanuts film» u kojem Charlie Brown, najdraži i najsimpatičniji gubitnik, započinje svoj epski i herojski zadatak. Adaptirana klasična priča Antoina de Saint-Exupéryja – «Mali princ» vodi nas u fantastičan i snovit univerzum Male Djevojčice, Avijatičara i Malog princa. Prema irskoj legendi o narodu Selkieja, «Pjesma mora» pripovijeda o posljednjem djetetu-tuljanu i njezinom bratu Benu, koji odlaze na epsko putovanje kako bi spasili svijet čarolije i otkrili tajne svoje prošlosti. «Izvrnuto obrnuto» animirana je obiteljska komedija iz Pixarovog studija, koja prati djevojčicu Rajku koja je, kao i svi mi, vođena emocijama Sreće, Straha, Tuge, Ljutnje i Gadljivosti.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...