Početna - ZABAVA - ZANIMLJIVOSTI - Šipak – super junak među voćkama
Šipak
foto: wikimedia.org

Šipak – super junak među voćkama

Šipak ili nar je voćka tamno crvene boje unutar koje se nalazi šestotinjak sočnih sjemenki. Pronađen je u Aziji, a danas se uzgaja u sjevernoj Americi te u čitavom sredozemlju. Berba ove popularne jesenjske voćke se vrši od rujna do siječnja.

Jedan je od prvih kultiviranih voćaka zajedno sa maslinama, smokvom, datuljom i grožđem. Godinama je predstavljao simbol zdravlja, plodnosti, te ponovnog rođenja.

Ova kiselkasto slatka voćka bogata je antioksidanatima što poboljšava kardiovaskularni status, usporava nastajanje artritisa, a također povoljno djeluje na krvni tlak, prostatu, starenje, plodnost te Alzheimerovu bolest. Sadrži dosta vitamina C, A i E, te folnu kiselinu, a od minerala pun je kalijem.

Ovaj super junak također može pomoći i kod raznih bolesti kao što su anemija, astma, bolesti srca, rak prostate. Smanjuje kolesterol, a povoljno djeluje i kod dijabetesa. Pomaže u zaštiti zuba, a također može pomoći i pri liječenju raka dojke.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradonačelnik uručio Povelju počasnoj građanki Anici Zubović

Gradonačelnik Fernando Kirigin i zamjenica Kristina Đukić danas su u Zagrebu posjetili Anicu Zubović, glazbenu umjetnicu koja od ove godine ...