Početna - IZDVOJENO - Slijedi nam još obilnija kiša, a zatim se vraća zima
kisa-rijeka-620x350
foto: Kigo hr

Slijedi nam još obilnija kiša, a zatim se vraća zima

Kraj siječnja i početak veljače su  u znaku promjene sinoptičke situacije. Dugotrajna hladnoća popušta, a s njenim popuštanjem došlo je i do slabljenja anticiklone te je tlak počeo slabjeti, zbog djelovanja ciklone nad srednjom Europom.

Već s prvim danom promjene stigla je kiša koje je do 15h na automatskim postajama na riječkom području palo i do 20 mm, a nove oborine često i obilne tek će uslijediti pa će ukupna količina kiše na riječkom području i u Gorskom kotaru premašiti 100, a ponegdje čak i 200 mm, tako da bi već na samom početku veljače mogao biti ugrožen oborinski prosjek. Za razliku od siječnja, kojeg će većina postaja u PGŽ zaavršiti s oborinskim deficitom.

U ostatku Hrvatske kiša neće biti toliko obilna, a treba istaknuti da se u unutrašnjosti zemlje, zbog prisutne inverzije čak ponegdje i smrzavala u dodiru s tlom, u prvom dijelu utorka, a prisutna je i u poslijepodnevnim satima na lokacijama s minusima pri tlu.
Temperature su posvuda na službenim postajama u pozitivi, jedino još Zavižan s -2°C odolijeva pozitivnim vrijednostima.

Do kraja tjedna očekuje se nestabilno vrijeme s puno naoblake, a najviše kiše past će na riječkom području i u Gorskom kotaru.

Ovaj topliji period neće biti dugačak, jer već idući tjedan izgledan je pad temperature zraka i promjena strujanja, javlja RiMeteo.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...