Početna - IZDVOJENO - Smanjite potrošnju srtuje na pametan način
foto: soundset.hr

Smanjite potrošnju srtuje na pametan način

Većina aparata koja su priključena na struju troši električnu energiju i onda kada su ugašeni. Najjednostavnii primjer za to je televizija, kojoj i kada je ugašena gori malo crveno, plavo ili zeleno svjetlo. Isto tako funkcionira i punjač za mobitel kojeg često ostavimo u utičnici, a da u tom trenutku nema nikakvu funkciju…Iako ne troše puno, čine razliku na računu.

Donosimo nekolio savjeta:

Koristite produžni kabel
Nabavite produžni kabel i na njega stavite što više priključaka. Na taj način nećete morati svaki priključak vaditi pojedinačno, samo iz struje isključite produžni.

Zamijenite žarulje
Zamijenite obične žarulje onim štednim. Energetski učinkovita žarulja koristi 75 posto manje energije od tradicionalnih žarulja sa žarnom niti i traje šest puta duže.

Popravite pukotine
Ako vam dom nije pravilno izoliran, vjerojatno trošite više energije. Hladan zrak ulazi izvana i tako gubite toplinu, i energiju.

Pametno perite odjeću
Kada god je to moguće, odjeću perite hladnom vodom, tako ćete uštedjeti novac i energiju. Devedeset posto energije koja se koristi prilikom pranja odlazi na zagrijavanje vode. Zapamtite da perilicu ne zatrpate s previše odjeće ili previše deterdženta – to joj može otežati rad.

Sušite odjeću na pravi način
Kada god možete, odjeću sušite na zraku umjesto u sušilici. A kada koristite sušilicu, neka bude propisno napunjena. Također, redovito čistite filtere kako bi sušilica radila kako treba i trošila manje energije.

Napunite perilicu posuđa
Palite perilicu samo kada je potpuno napunjena. Razmislite i o tome da je isključite na programu suđenja i pustite posuđe da se suši na zraku. Također morate paziti da perilica nije pretrpana.

Čistite svoje strojeve
Čistite zavojnice frižidera kako bi učinkovito radio. Trebali biste to činiti barem dva puta godišnje, jer na taj način možete smanjiti potrošnju električne energiej za šest posto. Čistite ili zamijenite filter na klima uređaju, jer ako je prljav može trošiti i 15 posto više električne energije.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...