Početna - IZDVOJENO - Socijalni program Grada Rijeke
Prezentacija socijalnog programa
web

Socijalni program Grada Rijeke

U Klubu Centar, Matice umirovljenika grada Rijeke, održana je prezentacija Socijalnog programa Grada Rijeke. Program je predstavila Ankica Perhat, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, a cilj prezentacije bio je pružiti umirovljenicima mogućnost pobližeg upoznavanja s pravima koja mogu ostvariti putem socijalnog programa.

Sukladno Strategiji socijalne skrbi za starije osobe u Republici Hrvatskoj od 2014. do 2016., Grad Rijeka dužan je upoznati starije građane sa svojim socijalnim programom. Ovom je prezentacijom završen ovogodišnji ciklus informiranja starijih osoba u klubovima za starije osobe i umirovljenike koji je trajao zadnja tri mjeseca.

Predstavljene su glavne značajke programa koji podrazumijeva ne samo socijalne mjere u užem smislu nego i niz projekata partnerskih organizacija čiju realizaciju Grad Rijeka sufinancira. Također, prikazani su najvažniji oblici pomoći koji se osiguravaju Socijalnim programom, a tiču se direktno umirovljenika i starijih osoba. Riječ je o sufinanciranju troškova stanovanja i prehrane u pučkoj kuhinji, što ujedno čini i zakonske obveze Grada prema građanima općenito. Neki od ostalih oblika pomoći jesu usluga pomoći i njege u kući, liječenje u Psihijatrijskoj bolnici Lopača te novčana pomoć za one koji imaju mirovinu manju od 1400 kuna.

Dodatno, Grad Rijeka subvencionira troškove obroka u restoranu Cres, održavanje raznih predavanja i programa za bolesne i osobe s invaliditetom, savjetovališta, kao i programe Sveučilišta za 3 dob.

Kristina Dankić, savjetnica za programe i psihološke poslove Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, okupljenima je na praktičnom primjeru objasnila kako koristiti aplikaciju E savjetnik – Socijalni program Grada Rijeke. E-savjetnik jedinstven je takav sustav informiranja u Republici Hrvatskoj, koji je već godinu dana na raspolaganju građanima. Pokazalo se da velik broj okupljenih već aktivno koristi i dobro poznaje ovaj sustav, koji je ujedno prilagođen za slabovidne i gluhe osobe. Građani sustavu mogu pristupiti putem portala rijeka.hr ili web stranice penzici.rijeka.hr. Online savjetnik omogućuje starijim osobama ali i drugim potencijalnim korisnicima Socijalnog programa Grada Rijeke da na jednom mjestu dobiju potrebne informacije o tome koja prava mogu ostvariti i na koji način.

Po završetku prezentacije otvorena je rasprava, a najviše pitanja bilo je vezano uz mogućnost prehrane, odnosno obroka za umirovljenike slabijeg imovinskog stanja. Naime, takav oblik pomoći trenutno se provodi u restoranu Cres, na željezničkom kolodvoru s 50% subvencija od strane Grada. Dio nazočnih korisnika izrazio je nezadovoljstvo uslugom prehrane. Pročelnica Perhat je kazala kako se na rješenju tog problema radi, međutim riječki ugostitelji nažalost nisu zainteresirani za takav oblik suradnje.

Prema prošlogodišnjim podatcima, gradsku socijalnu pomoć u Rijeci koristi oko 9800 korisnika, koji sveukupno ostvaruju 17.183 prava. Prema tim podatcima jedna trećina korisnika Socijalnog programa Grada Rijeke su upravo umirovljenici.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...