Početna - KULTURA - Speleolozi očistili Zametsku pećinu

Speleolozi očistili Zametsku pećinu

Hodajući ulicama rijetko razmišljamo o onom što se nalazi ispod asfalta. Postoje li kakve podzemne formacije ispod nas i gdje su? No, jedna takva nalazi se upravo u potpuno urbaniziranom dijelu Rijeke, na Zametu, na padini Ludvetoga brega, između stambenih zgrada. Zametska pećina, zaboravljena, možda i nepoznata novijim generacijama.

Ulaz ove pećine je jamskoga tipa što znači da je nalik bunaru s tlom koje naglo nestaje pod nogama. Opremljen je metalnim stubama, zatvoren rešetkom i lokotom.

Prvi se zapisi o Zametskoj pećini datiraju još 1921. godine od riječkog povjesničara i speleologa Guida Depolia, a godine 1981. proglašena je geomorfološkim spomenikom prirode.
Dužine je oko 200 metara, a najniža točka u špilji nalazi se 23 metra ispod razine ulaza. Pećina još uvijek procjeđuje vodu i krasi svoje dvorane brojnim stalaktitima, stalagmitima, sigastim saljevima i zavjesama.

U tijeku je provedba projekta „Interpretacijski centar prirodne baštine Primorsko-goranske županije“ čiji je nositelj Grad Rijeka zajedno s partnerima Primorsko-goranskom županijom, Turističkom zajednicom Grada Rijeke i Javnom ustanovom Priroda.
Jednom od projektnih aktivnosti koju vodi Grad Rijeka planirano je i uređenje Zametske pećine te u konačnici otvaranje ove špilje za javnost i organizirano posjećivanje.
Kao i mnoge druge speleološke objekte, nažalost ni ovu špilju , nije zaobišla pojava nelegalnog odlaganja smeća u njenom ulaznom dijelu, za vrijeme dok nije bila pod nadzorom. Kako bi očistili Zametsku pećinu od zaostalog otpada, Javna ustanova „Priroda“ uz potporu Primorsko-goranske županije te Grad Rijeka i Komunalno društvo „Čistoća“ u suradnji sa Speleološkom udrugom „Estavela“ organizirali su čišćenje koje se održalo u subotu 10.listopada 2020. godine.

Čišćenje je obavila Speleološka udruga „Estavela“ iz Kastva u okviru volonterske speleološke inicijative „Čisto podzemlje“ uz financijsku podršku od strane Lidl Hrvatska, a Komunalno društvo „Čistoća“ omogućilo je odvoz prikupljenog otpada. Akciji su se pridružili i članovi Mjesnog odbora Zamet, a u tijeku akcije, u želji da doprinesu ovoj inicijativi, spontano se uključilo i nekoliko članova Zametskih zvončara.

Speleološka udruga „Estavela“ djeluje na području Primorsko-goranske županije i već se dugi niz godina zalaže za istraživanje i očuvanje prirodnih vrijednosti podzemlja.

Ovaj geomorfološki spomenik prirode, kada bude otvoren za javnost, zasigurno će obogatiti ponudu Rijeke, a stanovništvo oplemeniti novim spoznajama kao i iskustvom zalaska u krško podzemlje vlastitog grada.
Ovom akcijom također želi se povećati osviještenost o opasnosti onečišćenja krškog podzemlja. Odlaganjem otpada na divljim deponijima, ispuštanjem maziva, motornih ulja, kemikalija te bacanjem otpada u speleološke objekte direktno se ugrožava ljudsko zdravlje. Naime, voda u kršu prolazi kroz tanak sloj tla, pa se ne uspije pročistiti prirodnim putem već putuje krškim podzemljem dalje zagađena, nanoseći štetukako ekosustavu tako i ljudskom zdravlju.

Preuzeto s: rijekadanas.com

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

SKÅL KLUBU KVARNER POTVRĐENO DOMAĆINSTVO SVJETSKOG SKÅL KONGRESA 2022. GODINE

Na jučer održanoj online sjednici Generalne skupštine Skål International udruženja Skål klubu Kvarner jednoglasno je potvrđeno domaćinstvo Svjetskog Skål kongresa, ...