Početna - KULTURA - Speleolozi očistili Zametsku pećinu

Speleolozi očistili Zametsku pećinu

Hodajući ulicama rijetko razmišljamo o onom što se nalazi ispod asfalta. Postoje li kakve podzemne formacije ispod nas i gdje su? No, jedna takva nalazi se upravo u potpuno urbaniziranom dijelu Rijeke, na Zametu, na padini Ludvetoga brega, između stambenih zgrada. Zametska pećina, zaboravljena, možda i nepoznata novijim generacijama.

Ulaz ove pećine je jamskoga tipa što znači da je nalik bunaru s tlom koje naglo nestaje pod nogama. Opremljen je metalnim stubama, zatvoren rešetkom i lokotom.

Prvi se zapisi o Zametskoj pećini datiraju još 1921. godine od riječkog povjesničara i speleologa Guida Depolia, a godine 1981. proglašena je geomorfološkim spomenikom prirode.
Dužine je oko 200 metara, a najniža točka u špilji nalazi se 23 metra ispod razine ulaza. Pećina još uvijek procjeđuje vodu i krasi svoje dvorane brojnim stalaktitima, stalagmitima, sigastim saljevima i zavjesama.

U tijeku je provedba projekta „Interpretacijski centar prirodne baštine Primorsko-goranske županije“ čiji je nositelj Grad Rijeka zajedno s partnerima Primorsko-goranskom županijom, Turističkom zajednicom Grada Rijeke i Javnom ustanovom Priroda.
Jednom od projektnih aktivnosti koju vodi Grad Rijeka planirano je i uređenje Zametske pećine te u konačnici otvaranje ove špilje za javnost i organizirano posjećivanje.
Kao i mnoge druge speleološke objekte, nažalost ni ovu špilju , nije zaobišla pojava nelegalnog odlaganja smeća u njenom ulaznom dijelu, za vrijeme dok nije bila pod nadzorom. Kako bi očistili Zametsku pećinu od zaostalog otpada, Javna ustanova „Priroda“ uz potporu Primorsko-goranske županije te Grad Rijeka i Komunalno društvo „Čistoća“ u suradnji sa Speleološkom udrugom „Estavela“ organizirali su čišćenje koje se održalo u subotu 10.listopada 2020. godine.

Čišćenje je obavila Speleološka udruga „Estavela“ iz Kastva u okviru volonterske speleološke inicijative „Čisto podzemlje“ uz financijsku podršku od strane Lidl Hrvatska, a Komunalno društvo „Čistoća“ omogućilo je odvoz prikupljenog otpada. Akciji su se pridružili i članovi Mjesnog odbora Zamet, a u tijeku akcije, u želji da doprinesu ovoj inicijativi, spontano se uključilo i nekoliko članova Zametskih zvončara.

Speleološka udruga „Estavela“ djeluje na području Primorsko-goranske županije i već se dugi niz godina zalaže za istraživanje i očuvanje prirodnih vrijednosti podzemlja.

Ovaj geomorfološki spomenik prirode, kada bude otvoren za javnost, zasigurno će obogatiti ponudu Rijeke, a stanovništvo oplemeniti novim spoznajama kao i iskustvom zalaska u krško podzemlje vlastitog grada.
Ovom akcijom također želi se povećati osviještenost o opasnosti onečišćenja krškog podzemlja. Odlaganjem otpada na divljim deponijima, ispuštanjem maziva, motornih ulja, kemikalija te bacanjem otpada u speleološke objekte direktno se ugrožava ljudsko zdravlje. Naime, voda u kršu prolazi kroz tanak sloj tla, pa se ne uspije pročistiti prirodnim putem već putuje krškim podzemljem dalje zagađena, nanoseći štetukako ekosustavu tako i ljudskom zdravlju.

Preuzeto s: rijekadanas.com

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Nakon pauze zbog pandemije nastavljen projekt „Rijeka pliva“

“Rijeka pliva“ je program Grada Rijeke koji se provodi na Bazenima Kantrida s ciljem poučavanja vještini plivanja učenika osnovnih škola ...