Početna - NOVOSTI - Stanovnici Opatije i Mošćeničke Drage među najbogatijim građanima Hrvatske
opatija

Stanovnici Opatije i Mošćeničke Drage među najbogatijim građanima Hrvatske

Među najbogatije stanvonike Hrvatske spadaju stanovnici Opatije i Mošćeničke Drage,a mjereno prema tome koliko im prosječno pripada u razdiobi lokalnog proračuna.

Prema istraživanju koje je proveo Institut za javne financije mjereći proračunsku potrošnju po stanovniku, svi liburnijski gradovi i općine spadaju u hrvatski ”gornji dom”, a osobito se ističu Opatija koja je 4. među gradovima te Mošćenička Draga koja je 4. među općinama. Za ilustraciju, Mošćenička Draga po ovom kriteriju značajno nadilazi čak i Zagreb s proračunom koji se mjeri u milijardama – prema prosječnoj potrošnji po stanovniku, Dražani prolaze čak i dvostruko bolje od građana Zagreba.

Opatija je 2015. godine prosječno po stanovniku potrošila 9.062 kune, što ju je svrstalo iza Malog Lošinja, Novalje i Rovinja, a ispred Krka, istarskog Novigrada i Dubrovnika. Rijeka se, primjerice, nalazi na 29. mjestu s potrošnjom od oko 5.000 kuna po stanovniku, Kastav na 55. mjestu s potrošnjom od oko tri tisuće kuna po stanovniku, a Zagreb je 11. s oko 7.800 kuna potrošenih po ”glavi” građana.

Među Općinama, od Drage koja po stanovniku troši oko 10.600 kuna bolji su samo Janjina, Vir i Baška, a relativno ”bogata” Kostrena smjestila se tek na 8. mjestu. Općina Lovran u prosjeku je na svakog stanovnika potrošila 7.328 kuna što je je svrstalo na 46. mjesto, nešto izvan ”top 10 posto” među općinama, a Matulji su na 89. mjestu s potrošnjom od 4.330 kuna po stanovniku.

Treba naglasiti da se radi o podacima za 2015. godinu, a s obzirom da su u 2016. godini i Opatija i Draga ostvarili veće proračunske prihode i rashode, tako će i njihova pozicija na ljestvici iduće godine svakako biti čak i bolja nego ove.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...