Početna - IZDVOJENO - Startup Europe Week 2017.
SEW Rijeka

Startup Europe Week 2017.

U tjednu posvećenom startup kulturi i poduzetništvu, Riječani su imali priliku sudjelovati na nizu vrlo zanimljivih događaja. Glavni koordinator riječkog tjedna startupa je, već tradicionalno, Visoka poslovna škola PAR, koja je ozbiljno shvatila svoju misiju promoviranja poduzetničke kulture u Rijeci, te organizirala još jedan izvanredan Startup Europe Week Rijeka event. Naravno, realizaciju su omogućili i mnogobrojni partneri događaja, s istaknutim ulogama u startup zajednici što dokazuje kako Rijeka ima snažnu poduzetnički orijentiranu i motiviranu frontu. Uz PAR su tu bili i Odjel za poduzetništvo Grada Rijeke, odnosno Startup inkubator Rijekakao suorganizator te kao partneri Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci Step Ri,Riječka razvojna agencija Porin i Silos.

Program je u srijedu otvorila „poduzetna dekanica“, doc. dr.sc. Gordana Nikolić, naglasivši važnost poticanja poduzetničke i startup kulture među mladima, te činjenicu da Rijeka postaje središte startup scene gdje se zajedničkim snagama utječe na izgradnju bolje budućnosti. Dakako, osnivačica Visoke poslovne škole PAR uistinu pruža svijetli primjer kako se obrazovanje može inovirati, a da ne ostane na floskuli s predznakom poduzetništva. S druge strane, pročelnik Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, mr.sc.Andrija Vitezić, svojim je nastupom na programu riječkog SEW-a pružio realne i konkretne informacije, te naglasio važnost poznavanja cjelokupnog poslovnog procesa, što je glavna uloga riječkog Startup inkubatora za mlade.

Ujedinjenu riječku frontu nadopunio je iBoris Golob, direktor Step Ri-a, kao posljednje točke do koje dolaze mlada startup poduzeća i koja zatvara taj startup ciklus povezujući ih s etabliranim poduzećima, stvarajući prilike za networking, dodatno mentorstvo te povezivanje s investitorima.

No, poduzetnički način razmišljanja, koji je konceptualno zapravo potpuno različit od poduzetništva kao takvog, je nešto što treba implementirati u sadržaje na svim razinama obrazovanja, a kako su to učinili inovativni Riječani, u programu su pokazali i Mateo Stupičić i Rene Jerončić, predstavnici Silosa, Pavao Pahljina prezentacijom Stemi-ja, te Dino Alagić iz startupa Braille Riddles.

Bogati program slijedile su radionice za poticanje razvoja poduzetničkih vještina, pod vodstvom Vlaste Linić iz riječkog Odjela za poduzetništvo, i već spomenutog Borisa Goloba.

Nakon radionica održano je neformalno druženje uz panel u Klubu Bačva na temu „Kretanje u svijet poduzetništva“ s panelistima: Pavao Pahljina (Stemi), Martina Sedlić (Braille Riddles), Albin Polak (Kvarner News, Fish Pedicure Franchise), a moderator panela bila je Aleksandra Ignatoski.No, to nije sve – riječko obilježavanje SEW-a nastavilo se i u četvrtakgdje su zainteresirani bili na radionicamao prezentaciji i financiranju svojih ideja.

Zadovoljstvo programom, odazivom i utjecajem SEW-a, izrazio je i Dario Zorić iz Visoke poslovne škole PAR, inače koordinator riječkih SEW aktivnosti. Kako je i sam rekao, biti jedan od 200 gradova diljem Europe, koji obilježava startup kulturu informativno – edukativnim programom je uistinu jedinstveno. Dodat ćemo kako je zadovoljstvo biti dio priča o inovativnosti kao europski grad od „samo“ 200.000 stanovnika.

 

 

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...