Početna - IZDVOJENO - Što je Obersnel radio posljednje 3 godine otkad je saznao da Mišković želi graditi stadion na Kantridi? Projekt u zastoju
Novi stadion Kantrida

Što je Obersnel radio posljednje 3 godine otkad je saznao da Mišković želi graditi stadion na Kantridi? Projekt u zastoju

Gradonačelnik Vojko Obersnel oglasio se u subotnjem broju Novoga lista reagiranjem na tekst u kojem mu je zasmetala potpuno benigna konstatacija kako vodstvo riječkoga prvoligaša, odnosno Damir Mišković, »čekaju da gradska administracija odradi svoj dio posla« kako bi mogli početi s najavljenom izgradnjom novoga stadiona na Kantridi.

S obzirom na sadržaj opširnog Obersnelovog pismenog uratka treba prvo naglasiti da nije riječ o reagiranju nego o svojevrsnom priopćenju u kojem je gradonačelnik ponudio svoje viđenje. Obersnel je ustvrdio kako se početku realizacije projekta  izgradnje stadiona, hotela i trgovačkog centra na Kantridi (i sam gradonačelnik je naveo da je osnovni uvjet investitora, da bi se upustio u gradnju stadiona, dopuštenje da na tom prostoru izgradi hotel i trgovački centar), priječi pozamašna procedura promjene prostorno-planske dokumentacije uz poštivanje svih zakonom propisanih procedura.

Budući da su za pokretanje i barem djelomičnu provedbu navedenih procesa zaduženi uposlenici u gradskoj upravi, jasno je da pojednostavljena formulacija o tome kako se »čeka da gradska administracija odradi svoj dio posla« zapravo prilično dobro ilustrira aktualno stanje stvari. Sve ostalo nije sporno, pa čak ni Obersnelova konstatacija kako još nije dobio glavni projekt iako vrlo dobro zna da glavni projekt ne može biti gotov prije nego što se saznaju uvjeti gradnje na određenom prostoru.

Promjena retorike

Ono što u cijeloj priči djeluje indikativno jest Obersnelova retorika na temu izgradnja novoga stadiona na Kantridi, koja se osjetno promijenila od sredine 2013. godine kada su Damir Mišković i Gabriele Volpi najavili gradnju novoga stadiona, a Obersnel to oduševljeno prihvatio.

»Obveza Grada bila bi riješiti lokaciju u smislu vlasničkih odnosa i osigurati odgovarajuću infrastrukturu. Pristupne putove, vodu… Nismo još izdefinirali lokacije. Postoji ideja da to bude – Kantrida, uz određene rekonstrukcije. Pokrenuli smo konkretne aktivnosti, naručena je izrada geomehaničkog elaborata koji bi trebao utvrditi stabilnost nasipanog dijela Kantride. Može li podnijeti težinu stadiona. Uskoro će biti gotovo, o tim rezultatima ovisi hoće li se stadion graditi na Kantridi. Uz uvažanje želje Volpija i Miškovića, jasno su dali do znanja da se ne radi samo o stadionu, već o kompleksu koji bi imao dodatne sadržaje«, izjavio je Obersnel 27. kolovoza 2013. godine u Novom listu.

»Sve ide svojim tijekom. Osim izgradnje stadiona potrebno je napraviti svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz prateću infrastrukturu. A to zahtijeva vrijeme. Gradnja novoga stadiona počet će krajem ove godine, u studenom«, prisnažio je Obersnel svoje izjave u veljači 2014. godine, a  6. lipnja iste godine se pohvalio kako je vidio projekt koji izgleda – dobro.

Neobjašnjivi zaokret

Početkom srpnja 2014. godine potpisan je predugovor o pravu gradnje na Kantridi, predstavljen je projekt stadiona s hotelom i komercijalnim sadržajima (hotel i riječko selo što je kasnije »evoluiralo« u trgovački i rehabilitacijski centar),  da bi nešto kasnije krenuli radovi na Rujevici. I onda se, kako se bližio termin završetka gradnje trenažnog centra i stadiona na Rujevici, Obersnelova retorika  počela  mijenjati.

»Početak gradnje Kantride? To ćemo vidjeti, sve prije svega ovisi o željama i mogućnostima investitora…«, poručio je znakovito riječki gradonačelnik 22. srpnja 2015. godine, koji u svojem posljednjem priopćenju, početkom siječnja 2016. godine, dakle najmanje dvije i pol godine od trenutka kada je saznao da Mišković i Volpi žele graditi stadion s dodatnim sadržajima na Kantridi, naglasio kako »investitor može odmah dobiti građevinsku dozvolu, za gradnju stadiona, ali  ne i komercijalnih sadržaja«.

Pošten odnos

U prijevodu, ispada da gradonačelnik gotovo tri godine zna koje su Miškovićeve namjere, a Mišković ni nakon gotovo tri godine pregovora ne zna što može graditi na Kantridi osim stadiona! Zaključak se nameće sam od sebe: ili gradonačelnik i njegovi uposlenici nisu radili svoj posao ili se dogodilo nešto između čelnog čovjeka grada i kluba tijekom relizacije projekta izgradnje zamjenskog stadiona i kampa na Rujevici. Budući da je Mišković na rujevičkom primjeru pokazao da je investitor s ozbiljnim namjerama,  javnost još uvijek nema pravo sumnjati u njegove dobre namjere oko Kantride.

Za razliku od Obersnelovih! Ako »gradska administracija« nije zakazala, a Miškovićevi planovi se nisu promijenili (nedavno je javno poručio da nisu), onda se opravdano postavlja pitanje što je Obersnel radio u posljednje tri godine, otkada je pobliže upoznao Gabrielea Volpija i planove njegove desne ruke da gradu Rijeci podari novi stadion i osigura njegovo samofinanciranje kroz dodatne sadržaje.

Izvor: Novi list

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...