Početna - IZDVOJENO - Sutra Mića zvončarska smotra
mica zvoncarska smotra

Sutra Mića zvončarska smotra

Sutra, 11. veljače u Brgudu održat će se Mića zvončarska smotr koja će okupiti 400 malih zvončara u 12 grupa. Program su u srijedu  najavili matuljski načelnik Mario Ćiković, njegova zamjenica Eni Šebalj te Petra Ćulibrk uime Općine te Bojan Sanković i Simon Ujčić uime Brgujskih zvončara.

– Već punih sedam godina Mića zvončarska smotra seli po mjestima Općine Matulji i to upravo onima iz kojih dolaze stare zvončarske grupe kojih u Općini ima ukupno devet, a održava se u onom mjestu čiji zvončari imaju ključeve Općine. Cilj ove manifestacije kao i ovakve koncepcije održavanja je da mali zvončari koji će za nekoliko godina postat njeni glavni nositelji dožive tu tradiciju upravo na starim zvončarskim putovima kao i u izvornom ambijentu, kazala je Šebalj.

Smotra se u Brgudu na neki način ”vraća kući” jer upravo je u ovom mjestu prvi puta i organizirana sredinom devedesetih godina, kada je Brgud imao ”stalno domaćinstvo”. Nakon obnove miće smotre 2009. godine, ona je postala ”putujuća”, pa se ove godine ponovo organizira u suradnji sa Brgujskim zvončarima koji su ove godine preuzeli ključeve općine i Općinom vladaju cijeloga Pusta.

– Mića zvončarska smotra starta već u 11 sati. Okupljanje je ”ispred crikve” do kuda kreću zvončarske grupe prema najavljenom prvom krugu ”kolo – na busnom okretištu“ gdje će mići zvončari nakon nekoliko uvodnih riječi o njihovoj grupi napraviti i prvo zvončarsko kolo,a zatim proći kroz još tri kola i to: ”kolo-ravnica”, ”kolo-Krašišće”, ” Kolo- pol Šori” i time obići stari zvončarski put kroz cijelo naselje da bi završili ”pol Žana” gdje je predviđen i ”Mići zvončarski obed” i gdje se fešta i druženje nastavlja nakon završenog službenog dijela, kazao je Sanković, dodavši da će na prvoj pozornici sve posjetitelje zabavljati Trio Bajs, uz voditeljicu Ninu Dukić, dok će u šatoru kraj restorana zasvirati Niko Poles, odnosno Brkinski Trio.

Prema najavi, očekuje se dolazak oko 400 zvončara iz 12 grupa, a na smotri će im prethoditi maškarice DV Matulji i njenih područnih odjela. Smotru tradicionalno otvaraju domaćini Brgujski zvončarići zvončari, za njima će uslijediti Zametski, Mučićevi, Zvonejski, Brežanski, Rukavački, Munski, Vlahov Breg-Korensko, Halubajski zvončarići, Gorbnički Dondolaši, Frlanski zvončarići, a smotru zatvaraju Žejanski zvončarići koji sljedeće godine imaju čast biti domaćini ove zanimljive manifestacije. Na svim punktovima domaćini će miće zvončare dočekivati sa tradicionalnim delicijama i naravno uz glazbu i pjesmu.

Uz Općinu Matulji i Brgujski zvončari zvončari i mačkare u organizaciju su se uključili i Mjesni odbor , mame malih zvončara, ali i mnogobrojni Brgujci kako bi se Brgud predstavio kao pravi domaćin.

– Uz Miću zvončarsku smotru, u Društvenom domu organizirali smo i izložbu ”Pusni dani na Brgudi”. Bit će tu starih fotografija zvončara i maškara, a otvorenje ćemo imati u četvrtak, 9. veljače u 18 sati. Izložba će se moći pogledati i u petak, od 18 do 20 sati, te u subotu, tijekom smotre i kasnije – od 11 do 17 sati, kazali su Sanković i Ujčić.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...