Početna - IZDVOJENO - Švicarci padaju, cijene goriva određuju crpke
Kovanice
foto: web

Švicarci padaju, cijene goriva određuju crpke

U 2014. godini stižu nam ‘noviteti’ poput pada kredita u ‘švicarcima’ i novih cijena goriva, nemogućnost registracije auta ako imate neplaćenu kaznu,…

Početak svake godine, pa tako i 2014. godina, sa sobom donosi i neke ‘novitete’ po pitanju zakona i zakonske regulative.

Rate u švicarcima padaju i do 1500 kuna

Prije svega, dobra vijest za oko 55.000 dužnika u švicarskim francima. Njima, naime, u veljači dolaze od 11 do 24 posto niže mjesečne rate kredita.

Vlada je Zakonom o potrošačkom kreditiranju srezala kamate na kredite u švicarskim francima na 3,23 posto. Prema procjenama Ministarstva financija, rate bi u prosjeku trebale biti za petinu niže od postojećih, a smanjenje će biti manje ili veće ovisno o iznosu kredita, godini u kojoj je uzet i roku otplate. Primjerice, rate kredita koji je na dan isplate vrijedio 730.000 kuna, uzet na 30 godina, smanjit će se od 973 do 1432 kune, ovisno o tome je li uzet 2005. ili 2007. godine.

Isti takav kredit na 20 godina pojeftinit će 729 do 877 kuna.

Nažalost, oni dužnici koji su vratili polovicu kredita, proći će nešto lošije jer su vratili glavninu kamata.

Cijene goriva mijenjat će se nekoliko puta dnevno?

Nadalje, cijene goriva više neće određivati država svaka dva tjedna kao do sada, već će ih regulirati tržište. Tako je određeno novim Zakonom o tržištu nafte i naftnim derivatima. To znači da će svaki trgovac, poput Ine, Lukoila, Petrola, Croduxa, Tifona i ostalih, moći sami dizati cijenu koliko žele i kada žele. U nekakvom scenariju moguće je i čak da na kopnu litru benzina platite 11, a na moru 13 kuna.

Također, ujutro ćete možda na istoj crpki platiti jednu cijenu, a popodne drugu. Ako u istom gradu želite natočiti benzin, razlika po rezervoaru može biti desetke kuna od crpke do crpke, čak i ako kupujete od iste tvrtke.

Ipak, nove cijene neće stupiti na snagu odmah s 1. siječnjem. Naime, s obzirom na to da će Sabor ponovno zasjedati tek nakon 15. siječnja novi Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata može biti usvojen najranije na tom zasjedanju. Nakon usvajanja u Saboru Zakon će biti objavljen u Narodnim novinama, te osam dana po objavi stupiti na snagu. Tek tada će formiranje maloprodajnih cijena naftnih derivata biti slobodno, priopćilo je Ministarstvo gospodarstva.

Tko nije platio kaznu, neće moći registrirati automobil

Nadalje, tu je još jedan udar na vozače. Naime, od 1. siječnja svi će građani biti u jedinstvenom registru, koji će biti povezan s Poreznom upravom i FINA-om. Onaj vozač koji ne plati prometnu kaznu, neće moći registrirati automobil ili dobiti prometnu i vozačku dozvolu.

U Ministarstvu pravosuđa ovim potezom očekuju još veću efikasnost naplate.

Veća međustopa PDV-a: Znači li to nova poskupljenja?

Također, valja napomenuti kako od Nove godine međustopa PDV-a raste s 10 na 13 posto. To se prije svega odnosi na, primjerice, jestiva ulja i masti, šećer, dječju hranu, ugostiteljstvo, ulaznice za koncerte… No, iako je ministar financija Slavko Linić rekao da građani time neće biti oštećeni, s tim se mnogi ipak ne slažu. Ugostitelji, hotelijeri i proizvođači hrane vjeruju da će cijene ipak rasti. Netko će višu stopu PDV-a ipak platiti. U Hrvatskoj interesnoj udruzi ugostitelja kažu da bi cijene ‘sitnijih’ usluga ostale iste, ali neke će se ipak povisiti.

U Zagrebu ‘pauk’ za prvo nepropisno parkiranje neće dizati auto

Malo dobrih vijesti za Zagrepčane. Odnosno za one koji posjeduju automobil. Od 1. siječnja, naime, odgovornost za ‘dizanje’ nepropisno parkiranih vozila s MUP-a prelazi na Grad Zagreb, odnosno na prometno redarstvo i Zagrebparking. Gdje je dobra vijest? Za prvo nepropisno parkiranje dobivat će se samo opomena.

Onima kojima nije prvi put, naloge za ‘dizanje’ izdavat će prometni redari, a ne policija. Vozači će dobiti račun, zapisnik i prekršajni nalog kada dođu na deponij po auto.

Socijala: Maksimalna naknada 2900 kuna, samcima 200 kuna više

Prema novom Zakonu o socijalnoj skrbi maksimalna socijalna naknada bit će ograničena na 2900 kuna, koliko iznosi minimalna bruto plaća radnika zaposlenih u tekstilnoj industriji. Pravo na nju imat će svi korisnici socijalne pomoći čiji prihodi nisu dovoljni za život, a nemaju imovinu za prodaju ili najam.

Također, budući da su samci najugroženija skupina, njima se iznos naknade podiže za oko 200 kuna. Do sada su primali 600.

Također, novim zakonom uvodi se ‘prijelazno razdoblje’ za one koji primaju socijalnu pomoć, a privremeno se zaposle. Njima se neće automatski oduzeti pomoć nego će im se smanjiti za iznos koji zarade. To smanjivanje će trajati do tri mjeseca.

Kako su neki korisnici naučili živjeti od socijalne pomoći, novim zakonom uvodi se ‘radna aktivacija’. To znači da će socijalnu pomoć moći primati najdulje dvije godine bez prekida.

Ovršni zakon donosi elektroničke dražbe i katalog

Izmjenama Ovršnog zakona umjesto parcijalnih isticanja oglasa uvodi se elektronička dražba u koju će se moći internetom uključiti iz kuće ili poslovnice Fine. To bi trebalo dovesti do drugačijih pravila igre pa više neće biti dogovaranja oko cijene.

Zainteresirani kupci na dražbi morat će ponuditi maksimalnu cijenu jer neće znati koliko će iznositi ponude drugih zainteresiranih za istu nekretninu. Sve ovršene nekretnine nalazit će se u nacionalnom elektroničkom katalogu.

Uvodi se i status najmoprimca za osobe koje izgube jedinu nekretninu u kojoj žive i koja je nužna za njihov smještaj. Oni će imati mogućnost ostati u nekretnini, plaćati zaštićenu najamninu, ali samo šest mjeseci dok se ne snađu.

Ako netko, pak, dobije ovrhu na manji iznos, a založio je stan, neće izgubiti krov nad glavom, već će za taj iznos moći založiti neki drugi predmet.

Jedna dozvola – građevinska; Kazne za kuće bez fasada

S prvim siječnjem na snagu stupaju novi zakoni o gradnji, prostornom uređenju i građevinskoj inspekciji. Oni bi trebali donijeti jednostavnije administrativne korake koji prethode gradnji, i trebali bi potaknuti investicije u građevinskom sektoru.

U Zakonu o prostornom uređenju lokacijske dozvole ostaju samo za eksploatacijska polja mineralnih sirovina, zahvate koji traže izvlaštenje, za nove vojne lokacije i za velike zahvate u prostoru koji se grade etapno. Lokacijske dozvole bit će potrebne, ali i dovoljne, i za zahvate koji se ne smatraju gradnjom, kao što su postavljanje pontona u marinama.

Novim Zakonom o gradnji uvodi se jedna dozvola, građevinska, i ona će se izdavati na temelju minimalne dokumentacije. One će se izdavati bez reguliranja komunalnog i vodnog doprinosa, ali će investitor osam dana prije početka gradnje morati dokazati da je riješio to pitanje. Građevinska dozvola po novom zakonu vrijedit će tri godine, odnosno u tome roku morat će započeti gradnja.

Vlasnicima novih objekata novi Zakon o gradnji nameće obvezu uređenja fasade i okoliša u razdoblju od pet godina za obiteljske kuće i do 10 godina za složene građevine. Ako se ti rokovi prekorače, prijeti im kazna od 3000 kuna mjesečno. Što se tiče vlasnika starih kuća bez fasade, na njih se ne odnose spomenuti rokovi i kazne.

Jedan obrazac za porez, prirez i doprinose

Što se, pak, tiče poreza i Porezne uprave, novost je da se od iduće godine uvodi jedan obrazac za porez prirez i doprinose (JOPPD), koji će značajno olakšati posao Poreznoj upravi.

Taj će obrazac zamijeniti sadašnjih šest i više obrazaca i trebao bi omogućiti da se i u Hrvatskoj znaju precizniji podaci o primjerice visinama isplaćenih plaća. Osim podataka o primicima od nesamostalnog i samostalnog rada, u JOPPD-u će se iskazivati i podaci o isplatama dnevnica i putnih troškova, upotrebi privatnog automobila u službene svrhe, naknada za prijevoz, darovi dani djeci radnika, prigodne nagrade, otpremnine, podaci o dividendama i udjelima u dobiti, naknade za vrijeme nezaposlenosti…

Gasi se Državni inspektorat

Od 1. siječnja 2014. gasi se Državni inspektorat, a inspekcije će preuzeti pet ministarstava.

Ministarstvo financija nadzirat će promet roba i usluga, zaštitu intelektualnog vlasništva, boravišnu pristojbu, zabranu i sprečavanje neregistrirane djelatnosti i nezakonite trgovine, dok će se Ministarstvo gospodarstva baviti zaštitom potrošača, energetike, rudarstva.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava bavit će se radom i zaštitom na radu. Ministarstvo poljoprivrede obavljat će, između ostalog, poslove veterinarske inspekcije, poslove u poljoprivredi, ribarstvu…

Ministarstvo turizma bit će zaduženo za ugostiteljske djelatnosti i usluge u turizmu.

Carinicima vatreno oružje i veće ovlasti

Novosti su i u Zakonu o carinskoj službi. Povećavaju se ovlasti carinika te će oni u bilo kojem trenutku bez sudskog naloga moći zaustaviti vozilo ili plovilo, te će sa sobom nositi i kratko vatreno oružje, suzavac i lisice.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...