Početna - IZDVOJENO - Tko je Željka Pokupec?
Željka Pokupec
web

Tko je Željka Pokupec?

Željka Pokupec rođena je Zagrebčanka gdje je završila i pravni fakultet. Supruga je policajca i majka je jednog djeteta. Njena istinska i prava ljubav jest pravo i to posebice bavljenje pravom u državnim službama.

Osoba je od povjerenja Mladena Bajića i još uvijek glavna Županijska državna odvjetnica za Zagreb. Na  dužnost županijske državne odvjetnice u Zagrebu svečano je prisegnula 30.08. 2011. u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a na navedenu dužnost državnoodvjetničko vijeće imenovalo ju je 26. kolovoza na svojoj sjednici.

Na dužnost općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Pokupec je prisegnula 15.01. 2007. godine, a glavni državni odvjetnik Mladen Bajić donio je 8. siječnja 2007. odluku o imenovanju Željke Pokupec na dužnost općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Tijekom dosadašnje karijere napisala je optužnice protiv Kalmete, Primorca, Klemma, Merkaša i Čuljak, a bila je jedna od najeksponiranijih  hrvatskih tužiteljica tijekom rada u Bajićevom mandatu.

Željka Pokupec je također pokrenula i afere poput Remorkera, gdje je iz nekoliko nepovezanih tvrtki koje se sumnjičilo za utaju poreza došlo do velikoga sustava “pranja novca” razgranatoga jednom stranom do vrha HGK do HAC-a, što je  rezultiralo istragom i protiv do tada nedodirljivog Božidara Kalmete.

Na samom početku svog  mandata prilično je zaratila s policijom, pa je tako pokrenula i  istrage koje su dovele do otkrića da je sin šefa zagrebačke policije Saša Burušić bio dio lanca za “pranje novca” Radovana Štetića koji je na kraju priznao djela te nagodbom dobio zatvorsku kaznu od tri godine.  Kao dio Štetićeva lanca otkriven je i predsjednik Udruge veterana specijalne policije Josip Klemm, koji je također priznao djelo, a od policajaca iza rešetaka je završio i Mislav Merkaš, optužen da je kao glavni hrvatski policajac za suzbijanje prostitucije zapravo zarađivao kao svodnik. Pokupec je aktivno vodila istragu u slučaju Core Medije, gdje je na kraju uhićena i poznata HTV-ova voditeljica Dijana Čuljak, i mnogim drugima, a zbog angažmana u istragama, protiv nje je nekoliko poznatih osumnjičenika podnijelo kaznene prijave koje su gotovo sve odbačene.

Prijavio ju je bivši ministar prosvjete, kulture i sporta Dragan Primorac, koji je tvrdio da je u istrazi afere Touareg Pokupec protiv njega instruirala svjedoke, a prijave su kasnije podnosili i Merkaš i ostali. Nakon odlaska Bajića s Cvitanom nije uspostavila dobar odnos i pozitivnu suradnju, a nedostatak komunikacije s njegove strane u tome nije pomogao.

Pokupec među svojim kolegama ima izniman autoritet. Prati ju glas britke tužiteljice koja u obzir uzima samo isključivo dokaze i rezultate istraga, nije sklona kompromisima ali ni predmetima koji služe treniranju strogoće i stvaranju napetosti. Poštovanje je stekla i kao uzorna šefica koja je dobro ustrojila svoje tužiteljstvo ali  također i zato jer je i sama radila na slučajevima. Njezin rad nagrađivan je priznanjima i najboljim ocjenama.

Najeksponiranija hrvatska tužiteljica Željka Pokupec sad je pala u nemilost zbog loših odnosa između glavnog državnog tužitelja Dinka Cvitana i njegovog zamjenika Mladena Bajića. Bilo je za očekivati takav razvoj događanja, jer latentni sukob između novog i bivšeg glavnog tužitelja unazađuje rad tužiteljstva. Rezultat takovog ustrojstva DORH-a, odlazak je prve violine ovog značajnog tijela hrvatskog pravosuđa.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...