Početna - IZDVOJENO - Travanj u Art-kinu Croatia
Knjiga-o-dzungli-1

Travanj u Art-kinu Croatia

Travanj donosi filmske obljetnice, generacijske filmove, tri premijere – dokumentarac o Branku Fučiću Bernardina Modrića, «Maske» o novosadskom glazbeniku i umjetniku Tišmi te «Houston, imamo problem» o jugoslavenskom svemirskom programu. Travanj donosi i reviju filmova o obrazovanju, nagrađivani španjolski film «Močvara», «99 domova» s izvanrednim Michaelom Shannonom, «Ave, Cezare» braće Coen, prisjećamo se Chantal Akerman, prikazujemo filmove iz Istočne i Zapadne Njemačke nastale 1966. te dokumentarne filmove produkcijske kuće Factum. Vikend program za djecu i mlade donosi avanturističke obiteljske priče – «Zootropola», «Oddball» i «Knjiga o džungli».

Program Poker asova, 1 i 2. travnja, kroz četiri predstavlja četiri filmska asa domaćeg eksperimentalnog i dokumentarnog, a u manjoj mjeri i igranog filma. Ivan Faktor agilan je filmski konceptualist i performer, filmski, video i multimedijalni eksperimentator,Zdravko Mustać majstor je eksperimentalnog filma ekspresionizma i nadrealizma, Boris Poljak čarobnjak je vizualno impresivna i efektno estetizirana filma, a Damir Čučić tvorac je eksperimentalnih, kako u montaži tako i u režiji, igranih filmova o domovinskom ratu i poraću. S autorima razgovara Josip Grozdanić, a u Art-kino stiže i producentica Vera Robić Škarica(Hrvatski filmski savez).

Sjajni glumac Michael Shannon nominiran je za Zlatni globus 2016. za odličnu ulogu u hvaljenoj drami «99 domova» redateljaRamina Bahranija. Građevinski radnik Dennis Nash, njegova majka Lynn i 9-godišnji sin Connor deložirani su iz svoga doma u postupku koji u ime banke predvodi beskrupulozni agent za nekretnine Rick Carver. No, tada se pojavljuje neočekivana prilika – Carver mu ponudi da radi za njega… «Ave, Cezara» braće Coen prati holivudskog ‘fixera’ (čovjek koji pazi da skandali velikih zvijezda ne završe u novinama) koji pomaže da snimanje novog filma poznatog, ali vječno pijanog i problematičnog glumca Bairda Whitlocka prođe bez poteškoća. Braća Ethan and Joel Coen donose zabavni film o zlatnom dobu Hollywooda, a glavne uloge tumače Josh Brolin, George Clooney, Scarlett Johansson, Ralph Fiennes… «Ave, Cezare» i «99 domova» na repertoaru su Art-kina od 3. travnja..

Od 4. travnja u Art-kinu se prisjećamo redateljice Chantal Akerman koju kritika smatra jednom od najsmjelijih filmskih vizionarki, a čiji bogat i raznovrstan opus nadilazi jednoznačne stilske i žanrovske kategorije. Pod utjecajem filmova Jean-Luc Godarda zbog kojih je u rodnoj Belgiji upisala studij režije te eksperimentalnog filma (Michael Snow, Yvonne Rainer, Andy Warhol) s kojim se susreće po dolasku u New York ranih 1970-ih, Akerman svojim radom nastavlja preispitivanje naizgled zadanog okvira medija.

Premijera dokumentarnog filma «Az, Branko pridivkom Fučić» Bernardina Modrića održat će se u četvrtak, 7. travnja s početkom u 20 sati. Riječ je o poetskoj i kontemplativnoj priči o najuglednijem hrvatskom istraživaču glagoljice i freskoslikarstvaBranku Fučiću.

Na repertoaru Art-kina naći će se tri filma nastala 1966. godine u Njemačkoj – zapadno i istočno od zida. «Oproštaj od jučer» Alexandera Klugea prati imigranticu iz istočne Njemačke koja pokušava naći svoje mjesto u Zapadnoj; nada se boljem životu, ali ubrzo dolazi i u sukob sa zakonom. «Mladi Törless», prvi dugometražni film Volkera Schlöndorffa, adaptacija je romana Roberta Musila. Radnja je smještena u austrijsku vojnu školu početkom 20. stoljeća i prati Thomasa Törlessa, mladića koji je bio svjedok sadističkom zlostavljanju jednog od učenika. «Rođeni ’45» Jürgena Böttchera prati odnos mladoga bračnog para iz istočnog Berlina 1965. godine. U suradnji s Goethe institutom i Hrvatskim filmskim savezom obilježavamo i slavimo izvanredne njemačke slavljenike.

Reviju filmova «Djeca su naše najveće bogatstvo» u utorak, 12. travnja započinje filmom «Abeceda» koji kreće od polazišta da se čak 98% djece rađa iznimno nadareno dok po završetku školovanja samo ih 2% takvim i ostane te postavlja pitanje Što nije u redu s obrazovnim sustavom? U nastavku revija donosi dokumentarac «Web Junkie – Ovisnici o Internetu» koji nas vodi u Centar za odvikavanje od mrežnih igara u Pekingu kroz živote trojice kineskih tinejdžera, od njihova ulaska centar do odlaska kući. Dokumentarac «Djeca s planine Napf» smješten je na planini s popisa UNESCO-ove prirodne baštine u svijet bez računala i Interneta.

Višestruko nagrađivani triler «Močvara» Alberta Rodrigueza dobitnik je, uz broje druge nagrade, i prestižne Goye u 10 kategorija. Pratimo priču o pomahnitalom serijskom ubojici i dvojici detektiva koji su primorani staviti na stranu sve međusobne nesuglasice kako bi strpali ubojicu iza rešetaka i spasili nedužne djevojke.

«Knjiga o džungli», avanturistički obiteljski film, slijedi original iz 1967. kojeg i danas mnogi smatraju jednim od najboljih Disneyevih filmova. Zapanjujuća realna animacija i oskarovska glumačka ekipa na spektakularan način oživljava priču o dječačiću Mowgliju kojeg je odgojila obitelj vukova. «Knjiga o džungli» priča je o prijateljstvu, ljubavi, odanosti i hrabrosti. «Knjiga o džungli» se može pogledati od 16. travnja, a fantastična animirana priča «Zootropola» kroz cijeli travanj tijekom vikenda. Zootropola je poseban grad u kojem žive sve životinje koje mogu biti štogod požele. U Zootropoli se spletom okolnosti sprijateljuju pričljiva lisica optužena za zločin koji nije počinila i policajac Zec nakon što postaju dio velike zavjere. Otkrijte na koji način prirodni neprijatelji mogu postati najbolji prijatelji!

Nagrađivana drama «Mediterranea» na repertoaru je Art-kina od 16. travnja. Kako bi prehranio svoju obitelj, Ayiva napušta svoj dom u Burkini Faso te uz pomoć krijumčara s prijateljem Abasom kreće na težak put prema Europi. Izvukavši se iz mnogih, po život opasnih, situacija napokon stižu u Italiju, no tamo nije kako su očekivali.

Premijera dokumentarca «Maske» o legendarnom novosadskom glazbeniku, piscu i performeru Slobodanu Tišmi održat će se uz gostovanje redateljice Brankice Drašković u petak, 15. travnja u 19 sati. Tišma je počeo kao pjesnik, nastavio kao konceptualni umjetnik, performer i rock glazbenik (“Luna”/”La strada”).

Factumentarci, dokumentarni filmovi u produkciji Factuma, gostuju u Art-kinu od 21. do 24. travnja te donose premijeru filma «Generacija ’68’» u režiji Nenada Puhovskog u kojem redatelj ispisuje hommage generaciji s kojom dijeli mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet, koja će biti realna i zahtijevati nemoguće. Sljedećeg će se dana na repertoaru Art-kina naći dokumentarni film «Zajedno» koji istražuje uspone i padove u ljubavnim vezama te «U potrazi za snom» Mladena Mitrovićao ponovnom susretu grupe nekadašnjih Sarajlija. Treći dan donosi četiri filma srednjeg metra – «Vajt» i «Čedo» Nikole Strašeka, «Razorubičenje» Domagoja Matizovića i Igora Zelića te «Limb» Davora Kanjira. Posljednji dan programa donosi «Sretno!» o 300 radnika koji su ostali je bez posla zatvaranjem rudnika te «Dum Spiro Spero» Pere Kvesića o životu i smrti.

Koza je Peter Balaž, umirovljeni boksač romskog porijekla koji s djevojkom Mišom i njezinom kćerkom živi u slovačkom slamu. Koza od bivše karijere čuva još samo VHS kazetu sa snimkom svog slavnog meča s Olimpijade, stare pohabane boksačke rukavice i kratke hlače. Spletom okolnosti, Kozi hitno treba 400 eura za te se nakon dugogodišnje pauze vraća u ring… «Koza» je na repertoaru Art-kina od 25. travnja.

Travanjsko Jutro u kinu donosi nagrađivanu biografsku dramu «Trumbo» u četvrtak, 28. travnja u 10 sati. Uspješna karijera scenarista Daltona Trumba («Spartak») dolazi do kolapsa kada ga se, kao i druge holivudske filmaše, stavi na crnu listu zbog njegovih političkih uvjerenja. Film prati njegovu borbu protiv američke vlade i šefova velikih studija u ratu u koji su bile uključene veličine tog vremena od Hedde Hopper do John Waynea preko Kirka Douglasa i Otta Premingera.

Kraj mjeseca donosi premijeru igrano-dokumentarnog filma «Houston, imam problem!» Žige Virca koji istražuje mit o tajnoj američkoj kupnji kontroverznog jugoslavenskog svemirskog programa početkom 60-ih godina prošlog stoljeća. Filmska će ekipa prisustvovati premijeri u četvrtak, 28. travnja u 20 sati.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...