Početna - IZDVOJENO - Treći put zaredom padaju cijene benzina
Tankanje goriva
foto: web

Treći put zaredom padaju cijene benzina

Od ponoći padaju cijene naftnih derivata za 11 do 21 lipu po litri, pa će cijena eurosupera 95 od sutra iznositi 10,00 kuna, što je najniža cijena tog benzina od kraja svibnja ove godine, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 12. do 25. studenoga.

Po tim će podacima, cijene motornih benzina od sutra biti niže od 19 do 21 lipe po litri, a dizelskih goriva od 11 do 13 lipa po litri.

Tako će u iduća dva tjedna naftne kompanije moći imati najvišu cijenu eurosupera BS 95 od 10,00 kuna po litri, što je 19 lipa manje od dosadašnjih 10,19 kuna.

Za 20, odnosno 21 lipu po litri pojeftinit će eurosuperi 98 i 100, pa će se eurosuper BS 98 od ponoći prodavati po 10,29 kuna (do sada 10,49 kuna), a eurosuper BS 100 stajat će 10,48 kuna (do sada 10,69 kuna).

Nova cijena eurodizela BS bit će 9,62 kune (do sada 9,75 kuna).

Loživo ulje, odnosno plinsko ulje s oznakom euro koštat će 6,58 kuna (do sada 6,69 kuna), a plavi dizel, odnosno plinsko ulje obojano plavom bojom 6,10 kuna (do sada 6,22 kune).

Uz derivate za koje je Ministarstvo danas utvrdilo i objavilo najviše maloprodajne cijene u idućih 15 dana, naftne kompanije na svojim benzinskim postajama mogu imati i derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima za koje mogu slobodno utvrđivati visinu premije, pa stoga imati i nešto višu cijenu od one koju je utvrdilo resorno Ministarstvo.

No, u tom slučaju kupcima moraju omogućiti i kupnju pojedinog derivata bez dodanih aditiva, a na benzinskim postajama na kojima nema te mogućnosti, moraju imati maloprodajnu cijenu koja je jednaka ili niža od cijene koju je za taj naftni derivat objavilo Ministarstvo, predviđeno je Pravilnikom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Prema Pravilniku, Ministarstvo svaka dva tjedna utvrđuje i objavljuje najviše razine maloprodajnih cijena derivata, a promjene ponajviše ovise o kretanju cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara. Najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene je tri posto u slučaju rasta, a najviše šest posto u slučaju pada cijena.

Kako se doznaje, u proteklom 15-dnevnom obračunskom razdoblju kotacije benzina na mediteranskom tržištu pale su do 3,71 posto, a plinskih ulja do 2,20 posto. Istodobno, tečaj dolara u odnosu na kunu je neznatno, za 0,02 posto, ojačao u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje. (Hina)

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...