Početna - IZDVOJENO - U Jugoslaviji se nekad znalo sve
fotomontaža

U Jugoslaviji se nekad znalo sve

Nina Badrić tražila je 18.000 eura. Dobila je 12.
Za novogodišnji nastup Severini 50, Mladenu Grdoviću 16 tisuća eura

U Jugoslaviji se nekad znalo sve. Pjevači su za Novu godinu dobivali maksimalno tri puta veće iznose od onih za obične nastupe. Posljednjih dvadesetak godina muzičari su se pravili da za to nisu nikada čuli i nabijali su ekstremno visoke honorare za svoje nastupe. Danas im se to, tvrde menadžeri, vraća. Enorme cifre mogu uzeti samo najpopularniji.

Nema više …

Nema više kalkuliranja, kriza je uzela danak i na estradi. Naše zvijezde, koje su nekad u novogodišnjoj noći zarađivale bogatstvo, danas se mogu tek s tugom sjećati dobrih starih vremena. Pjevači više ne taktiziraju, ne čekaju do sredine 12. mjeseca ne bi li im uletjela ‘zlatna gaža’ jer su posljednjih par godina oni koji su tako čekali mahom ostali kratkih rukava. Pa su zbog vlastite gramzivosti mnogi od njih lani i preklani, umjesto da za nekoliko sati sviranja dobiju novac dovoljan za kupnju garsonijere ili jednosobnog stana, za Silvestrovo pjevali doma, pred muževima, ženama i djecom. Stoga su ove godine odlučili okrenuti ploču.

Savjeti menadžera

Nitko više ništa ne čeka. Čim netko ponudi iole povoljan aranžman, oni to objeručke prihvaćaju. Ide se po sistemu ‘daj što daš’, jer su i zvijezde postale svjesne da je u ovim teškim vremenima jako dobro što im netko još želi platiti za pjevanje – priča dugogodišnji estradni menadžer.

Poznavatelji prilika ističu da su cijene ovogodišnjih nastupa pjevača jako pale u odnosu na prethodne godine. Većina se slaže da će za doček 2014. glazbenici u prosjeku zaraditi dvadeset posto manje nego prijašnjih godina.

Pali za 20 %

– To je sasvim u redu jer ni to nisu mali iznosi za prosječnog čovjeka. Naše zvijezde, jasno, misle drukčije. Kukaju da moraju nastupati za bagatelu. Ali, to je njihov izbor. Uvijek mogu odbiti ponudu i ostati doma. Zapravo, kad bolje razmislim, nije ni loše što su cijene novogodišnjih koncerata pale, jer se ovako sve vraća u normalu. U staroj Jugoslaviji dobro se znalo da pjevač u novogodišnjoj noći maksimalno može zaraditi trostruko veći honorar od uobičajenog. Posljednjih dvadesetak godina muzičari su se pravili da im to nije poznato, nabijali su cijene nebu pod oblake, a sada im se to sve vraća – kažu estradni menadžeri, koji upozoravaju da su najveće zvijezde ipak dobro prošle.

Severina Vučković , na primjer, koja će u novu godinu ući bogatija za 50.000 eura. Zahvaljujući uspješnoj turneji “Dobro došao u klub”, atraktivna je Splićanka za nastup u hotelu Splendid u crnogorskim Bečićima uspjela ugovoriti sjajan honorar, čak 20.000 eura veći od prošlogodišnjeg.

– Seve je očito naučila lekciju. Lani se njezin menadžment do zadnjeg trenutka pogađao s organizatorima silvestarskog nastupa na trgu u Novom Sadu, tražeći za to 40.000 eura. To je bilo previše za tamošnje gradske oce, pa je na kraju nastupala u jednom beogradskom klubu za 30.000 eura. Ove godine je, zahvaljujući Crnogorcima, uspjela poravnati račune – govore menadžeri koji su već doznali da organizatori novogodišnje proslave u Bečićima zadovoljno trljaju ruke. Blagdanski paket aranžmani, koji se prodaju pod motom “tri noćenja za samo 340 eura” uz nastup Severine i Petra Graše (koji će, vele, dobiti 10.000 eura), jako se dobro prodaju.
 
Jole za 12 tisuća

Tony Cetinski bit će, kako stvari stoje, drugi po zaradi u novogodišnjoj noći. Nastupit će u Poreču, na gradskom trgu za 45.000 eura, ali to je ipak znatno manje od onoga što je dobivao u zlatnim vremenima kada je, na primjer, za dočeke 2012. i 2011. primio po 70.000 eura.

Treće mjesto drži Zlatan Stipišić Gibonni koji će sa svojim bendom u novu godinu uvesti Splićane i to, kažu nam, za 40.000 eura. Slijede glazbenici iz Prljavog kazališta koji će za nastup u Skoplju dobiti 30.000 eura.

Za nastup na riječkom Korzu Massimo Savić dobit će 15.000 eura, a nakon njega na istom mjestu za zabavu će se pobrinuti Goran Bare s bendom, ali za 5000 eura manje. Momci iz Crvene jabuke za novogodišnji će nastup u Makarskoj primiti 12.000 eura, isto koliko i Joško Čagalj Jole za novogodišnju gažu u Vodicama. Mladen Grdović pjevat će u Medenoj u Trogiru za 16.000 eura.

– Koliko su cijene pale vidi se na primjeru Nine Badrić koja je za nastup u zadarskom hotelu tražila 18.000 eura, a dobila, priča se, 12.000. Tu je i Jasmin Stavros koji je za novogodišnji doček u primoštenskoj Aurori tražio 19.000, a dobio 14.000 eura. Nadalje, Colonia će za svoj dubrovački nastup za Silvestrovo dobiti 12.000 eura, dakle 8000 eura manje nego lani. Je li to malo? Pitajte pjevače koji se još nisu dogovorili o tome gdje i za koliko novca pjevaju 31. prosinca.

A takvih je, vjerujte, najviše – kažu estradni menadžeri.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...