Početna - IZDVOJENO - U Kastvu započinje 7. Kastav blues festival
kastav blues festival
foto: TZ Grad Kastav

U Kastvu započinje 7. Kastav blues festival

Ovaj petak, 1. kolovoza započeti će sedmi Kastav blues festival koji će se održati na nekoliko lokacija. Na koncertnim večerima u Matuljima, Kastvu, Viškovu i Čavlima nastupit će sljedeći domaći i inozemni izvođači: The Earl Trio feat. Michael Messer (GB), Tony Lee King (HR), Eugene Hideway Bridges (USA), Delta Blues Gang (HR), Damir Kukuruzović Django Group (HR), Stevie Nimmo Trio (GB), Rory Gallagher Tribute (HR), Ty Le Blanc 4tet (USA/IT), Alba & Leo (HR). Osim koncerata, Kastav Blues Festival sačinjavat će bogat izložbeni program: Božidar Milinović – MR. JAZZ, Claudia Lešnjaković i Emil Knapić. U okviru Festivala održat će se jedinstvena glazbeno-edukativna radionica pod mentorskim vodstvom Michaela Messera.

Inicijativa u organizaciji blues festivala temelji se na viziji organizacije velikih zbivanja na ovom području, kao što su to primjerice Chicago Blues Festival ili Ottava Festival, koji svake godine privlače tisuće ljudi i pokrivaju dio turističke ponude. Blues festivali u Europi i SAD-u najčešće su sponzorirani od velikih i uglednih tvrtki, a organizacijski spadaju u vrlo zahtjevnu kategoriju. Kastav Blues Festival, kao jedinstvena i najveća manifestacija ovoga profila na našem području, okuplja eminentna svjetska imena blues glazbene scene. Nastala je u čast Philadelphia Jerry Ricksa, jednog od najeksponiranijih predstavnika tradicionalnog bluesa (country-blues) i posljednje veze sa tzv. prvom generacijom blues glazbenika, koji je za posljednje počivalište odabrao upravo Kastav.

Od 2014. Kastav Blues Festival je punopravni član International Blues Music Day-a (IBMD), svjetskog dana blues glazbe koji se ove godine svečano obilježava 2. kolovoza. IBMD je međunarodna neprofitna organizacija i pokret s ciljem promocije i očuvanja bogate ostavštine i tradicije blues glazbe.

Četverodnevni program ovogodišnjeg, sedmog po redu međunarodnog Kastav Blues Festivala održat će se od prvog do četvrtog kolovoza tekuće godine, u organizaciji Turističke zajednice grada Kastva, suorganizaciji Turističke zajednice općine Viškovo i Čavle, Općine Matulji te Udruge Hal.

Temeljem dobrih odnosa sa European Blues Association (EBA), najvećom europskom organizacijom za promociju bluesa, kastavski blues festival tradicionalno se održava početkom mjeseca kolovoza, neposredno nakon Blues Weeka-a, godišnje manifestacije u organizaciji EBA, što omogućava visoku razinu u organizacijskoj i programskoj domeni, ali i značajno manje troškove vezane za prijevoz/transfer izvođača.

Dosadašnji značaj Festivala prepoznat je i od strane gospodarstvenika i turističkih zajednica s područja Kvarnera, kao i jedinica lokalnih samouprava, Primorsko-goranske županije i resornih ministarstava RH te brojnih medijskih pokrovitelja na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Upravo ovakve potpore, odlična medijska pokrivenost manifestacije te zadovoljstvo izvođača, domaćih i inozemnih posjetitelja svih dobnih skupina, kao i gospodarskih subjekata vezanih uz pozitivne učinke manifestacije, potiču organizatore na daljnji razvoj i podizanje kvalitete manifestacije. Mnogi glazbenici koji su nastupili na Festivalu boravili su u Hrvatskoj po prvi puta te je njihova promocija destinacija i organizatora Festivala najbolja moguća preporuka, o čemu izvješćuju i na svojim web stranicama, ali i u privatnom aranžmanu ponovo posjećuju Kastav i Kvarner.

 

program

foto: TZ Grad Kastav

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na području Opatije otuđio moped marke “Benelli”

Suradnjom policijskih službenika I. policijske postaje Rijeka i Policijske postaje Opatije dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog ...