Početna - IZDVOJENO - U PGŽ više prvašića i dvije nove škole
škola
web

U PGŽ više prvašića i dvije nove škole

Ljetni praznici su završili i počela je nastava u osnovnim i srednjim školama. Najuzbuđeniji su prvašići, a njih u Primorsko-goranskoj županij ima 2493 – odnosno 203 više nego prošle godine.

Ukupno će u Hrvatskoj u novu školsku godinu krenuti gotovo pola milijuna učenika, među kojima je oko 42 tisuće prvašića. U školske klupe sjest će oko 320 tisuća osnovaca i 178 tisuća srednjoškolaca.

U PGŽs radom su počele dvije nove škole, Osnovna škola Omišalj s Područnom školom Dobrinj i Katolička osnovna škola “Josip Pavlišić” u Rijeci, gdje su upisana dva odjeljenja prvih razreda.

Digitalizacija školstva: e-imenici u 40 posto škola

Kao i dosadašnjih godina, policija će pojačano nadzirati prometnice i raskrižja u blizini škola, kontrolirati brzinu kretanja vozila te sankcionirati nepropisno parkirana vozila na prometnicama u zonama škola, a provodit će se i pojačani nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.

Digitalni imenik lani je koristilo 380 matičnih škola, a ove će ih godine biti 569, što je oko 40 posto ukupnog broja škola. U Hrvatskoj ima 2130 osnovnih škola (od toga 890 matičnih) i 456 srednjih škola.

U prvi razred srednje škole upisalo se 42.676 učenika, najviše u opće gimnazije (12.427), programe u sektoru ekonomije, trgovine i poslovne administracije (5.993) te sektor turizma i ugostiteljstva (4.255).

Nova pravila o disciplini, izrađuju se i novi programi

S prvim danima nastave počinje se primjenjivati novi Pravilnik o pedagoškim mjerama koji uvodi jedinstvene kriterije za izricanje pedagoških mjera za neprihvatljivo ponašanje učenika. Škole su obavezne uskladiti svoje statute s tim odredbama, kako se ne bi događalo da se, ovisno o školi, za isti prekršaj djeca različito kažnjavaju.

Dok traje prvo polugodište, oko 400 izabranih stručnjaka tri će mjeseca intenzivno raditi na izradi prijedloga predmetnih i međupredmetnih kurikuluma. Po prvi puta u Hrvatskoj kurikulum predmeta radi se cjelovito i po “vertikali”, od prvog razreda osnovne do kraja srednje škole. Kurikulumi će, nakon javne rasprave, eksperimentalno biti uvedeni sljedeće školske godine, a u punoj primjeni bi trebali biti u školskoj godini 2017./2018.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...