Početna - IZDVOJENO - U Rijeku dolazi „Rušenje Eifellovog tornja“, Jetona Neziraja
web

U Rijeku dolazi „Rušenje Eifellovog tornja“, Jetona Neziraja

Jeton Neziraj i Qendra Multimedia u suradnji s udrugom Drugo more i Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca predstavljaju predstavu “Rušenje Eifellovog tornja/Demolition of the Eiffel Tower”

Predstava koja tematizira vjerski fanatizam na Kosovu, ali i globalno održat će se 21. siječnja 2015. u 19.30h, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. “Rušenje Eiffelovog tornja” je tragikomedija iz 2010. koja se odnosi na vjerski fundamentalizam, terorizam i njegove posljedice u svijetu. Radnju predstave nosi deset likova koji se kreću kroz vrijeme i prostor – od suvremenog Pariza preko Otomanskog carstva, Balkana, sve do Pakistana. U predstavi su prisutne reference na vjerski ekstremizam, kao što je aluzija o napadima 11. rujna ili kratki dijalog o izjavi bivšeg predsjednika Irana, Mahmuda Ahmadinedžada o brisanju Izraela s karte – “Da to nije Francuska?”, zapita se jedan od dvojice terorista u predstavi. Većina paralelnih priča bavi se velom, simbolom putem kojega se odvija prepoznavanje islamskog svijeta, a toj temi pristupa iz perspektive žena, iz perspektive islamskih fundamentalista, ali i lika koji inzistira na uklanjanju feredža u Parizu. Tako feredža postaje glavni motiv putem kojega razumijemo dramu drugog.

Jedan od najprovokativnijih umjetnika s Kosova, Jeton Neziraj, svojim komadima je u više navrata dizao prašinu u svojoj domovini. On je dramski pisac te kontroverzni bivši umjetnički ravnatelj Narodnog kazališta Kosova, poznat i po dinamičnom dijalogu kojeg uspostavlja sa srpskim piscem Sašom Ilićem po pitanju mogućnosti suživota Srba i Albanaca, kao i s Borkom Pavićević, osnivačicom legendarnog beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Predstava se izvodi na engleskom i albanskom jeziku, uz titlani prijevod. Ulaznice u slobodnoj prodaji mogu se nabaviti na blagajni HKD-a na Sušaku ili putem online prodaje ili rezervacije (051/355-970).

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...