Početna - IZDVOJENO - Umjetni hamburger!
hamburger

Umjetni hamburger!

Jučer  su u Londonu Josh Schonwald, autor knjige ‘The Taste of Tomorrow’ (Ukus budućnosti) i sveučilišna stručnjakinja za hranu, Hanni Ruetzler probali prvi hamburger napravljen u laboratoriju od matičnih ćelija krave.

Kako prenose agencije, hamburger je pred novinarskim ekipama pripremio profesor Mark Post, s nizozemskog sveučilišta  u Maastrichtu, čiji laboratorij je proizveo meso.
Umjetni  hamburger je ispečen u tavi na suncokretovom ulju i maslacu, nakon čega su ga probali Ruetzlerova i Schonwald.
Stručnjakinja za hranu, Hanni Ruetzler, je nakon prvog zalogaja izjavila da je ovakav hamburger sličan pravom mesu, ali  je očekivala da će biti mekši i sočniji.
Schonwaldu se okus laboratorijskog hamburgera više svidio, no i on je dodao da mu  najviše nedostaju masnoća i začini.
Ekipi nizozemskih naučnika sa sveučilišta u Maastrichtu, na čelu s profesorom Markom Postom, trebalo je šest tjedana da naprave prvi hamburger iz “epruvete”. Hamburger teži 142 grama, a njegova cijena je iznosila gotovo 300.000 eura.
Profesor Post je rekao da je hamburger potpuno siguran za konzumaciju te da bi mogao  nadomjestiti ‘normalno’ meso u prehrani,  a da se pri tome ne ugrozi zdravlje konzumenata.
Naučnici tvrde da je moguće da će se ovo meso već za 10 godina naći u prodaji.
Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...