Početna - IZDVOJENO - Urbana aglomeracija Rijeka odabrana za financiranje iz Eu fondova
rijeka
foto: Freepix.biz

Urbana aglomeracija Rijeka odabrana za financiranje iz Eu fondova

Urbana aglomeracija Rijeka je odabrana na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za izbor područja koja mogu koristiti mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u Republici Hrvatskoj – mehanizam koji je dio nove politike Europske komisije kojom se dodatno jačaju urbana područja u svrhu gospodarskog rasta i povećanja kvalitete života na urbanom području. Urbana aglomeracija Rijeka će tako dijeliti 345 milijuna eura s ostalim urbanim područjima u Hrvatskoj.

Odabirom na natječaju urbana aglomeracija Rijeka ušla je u krug europskih urbanih područja koja će koristiti ITU mehanizam do 2020. godine (s provedbom, do 2023. godine).

Republika Hrvatska je Sporazum o partnerstvu potpisala krajem 2014. godine, a u Sporazumu su definirani i gradovi koji mogu koristiti ITU mehanizam. Radi se o gradovima iznad 100.000 stanovnika i vezano s tim mogu formirati urbane aglomeracije te gradovima iznad 50.000 stanovnika koji mogu osnovati urbana područja.

Grad Rijeka je prvi u Hrvatskoj okupio čelnike susjednih gradova i općina (u veljači 2015.godine), a oni su temeljem pozitivnih odluka svojih predstavničkih tijela prihvatili sudjelovanje u Urbanoj aglomeraciji Rijeka. To su: Grad Rijeka, Grad Kastav, Grad Kraljevica, Grad Opatija, Općina Čavle, Općina Klana, Općina Kostrena, Općina Lovran, Općina Mošćenička Draga i Općina Viškovo.

Urbana aglomeracija Rijeka je osnova odlukom ministra Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije 21. 09. 2015. godine, a usporedno su se provodile aktivnosti za predstojeći natječaj. S obzirom da se radi o korištenju značajnih iznosa iz europskih fondova Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je bilo obvezno raspisati poziv za odabir ITU područja, a urbana aglomeracija Rijeka se 13. 05. 2016. godine prijavila na taj natječaj.

Na natječaj su se prijavile i urbane aglomeracije Zagreb, Split i Osijek te urbana područja Pule, Zadra i Slavonskoga Broda.

Na natječaju se ocjenjivala potpunost dokumentacije, kvaliteta strateškog dokumenta, dokazi o partnerstvu i planirani sustav provedbe.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije  je u suradnji s gradovima dogovorila kriterij prolaznosti kojeg su zadovoljila sva urbana područja. U nastavku se očekuju daljnje upute Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...