Početna - IZDVOJENO - Uređenje šetnice Carmen Sylva
carmen

Uređenje šetnice Carmen Sylva

Na inicijativu TZ grada Opatije i radne skupine za revitalizaciju starih opatijskih šetnica, ovaj tjedan organiziran ciljani obilazak šetnice Carmen Syilva tima na čelu kojeg je bio gradonačelnik Ivo Dujmić, a u kojem su se nalazili i predstavnici nadležnih stručnih službi gradske uprave uz predstavnike radnog tima.

Cilj obilaska bio je utvrđivanje svih nužnih popravaka i drugih detalja na uređenju potrebnih da bi se ova šetnica revitalizirala i brzo stavila u funkciju turističkog plana TZG Opatije, te fiksiranje rokova za izvršenje detektiranih popravaka.

Šetnica kao što je poznato kreće sa Slatine, preko parka Margarita penje se  iznad Nove ceste do izvora Vrutki i nastavlja trasom šetnice Carmen Syliva  do Vele Fortice i onda se spušta prema moru.

Radni tim želi je urediti kako bi se već od ove sezone ona našla u turističkoj ponudi grada, kao novi – stari sadržaj namijenjen turistima, ali isto tako i domaćem stanovništvu.  Šetnica naime ima i niz zanimljivih punktova za turističku priču, od toga kako je nastala do toga kako je i zašto dobila ime, sa prekrasnim kilometarskim stazama s kojih se povremeno pruža fantastičan pogled na kvarnerski zaljev, Opatiju, Rijeku i otoke.

Šetnica treba dobiti putokaze, nove informativne table dok će se postojeće table urediti, kao što se na određenim dijelovima i sama staza treba srediti, ali nikako na uštrb doživljaja prirode, što i jest glavni smisao ove šetnice.

Carmen Syilva samo je dio puno opsežnijeg projekta revitalizacije šetnica koji obuhvaća i Lungomare, puteve prema Veprincu, te druge staze koje idu prema Ičićima, Poljanama i Poklona na Učki.

Opatija, Opatijska rivijera i cijelo područje Liburnije turistička su regija dugačke tradicije i priznate kvalitete. Važan dio ponude – ne samo za goste, nego i za lokalno stanovništvo – su staze i šetališta.

Namjera je ovog projekta objediniti postojeće staze i šetnice u jedinstveni koncept i upotpuniti ih novim sadržajima te tako povećati atraktivnost cjelokupne destinacije, kako za goste, tako i za lokalno stanovništvo.

U Opatiji i zaleđu postoji cijela mreža staza i šetnica. Njihova je najveća prednost što povezuju “plavi” i “zeleni” aspekt Opatijske rivijere, dakle more i obalu sa šumskim zaleđem i okolnim brdima.

Ono što nedostaje je sustavni pristup tim stazama: nedostaje cjeloviti koncept koji bi ih sve povezao i uputio zainteresirane šetače na zanimljivosti i mogućnosti koje one pružaju. Također nedostaju konkretni sadržaji koji bi pješačenje učinili zanimljivijima, npr. obiteljima s djecom.

Upravo to se želi postići ovim projektom.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...