Početna - IZDVOJENO - Urugvaj legalizirao uzgoj i prodaju marihuane
Urugvaj
AFP

Urugvaj legalizirao uzgoj i prodaju marihuane

Urugvaj je jučer postao prva zemlja na svijetu koja je legalizirala i uzgoj i prodaju i konzumiranje marihuane što je pionirski socijalistički eksperiment kojeg će pažljivo pratiti druge latinoameričke države u kojima se raspravlja o legalizaciji droga.

Zakon, koji je u Senatu prošao sa 16 glasova za i 13 protiv, regulira uzgoj, distribuciju i konzumaciju marihuane i cilj mu je oduzeti taj posao narkokartelima u toj maloj srednjoameričkoj državi.

Pobornici zakona, od kojih su neki pušili džointe, okupili su se ispred Kongresa držeći u rukama zelene balone, zastave Jamajke kao podsjetnik na Boba Marleya i transparent: “Kultiviranjem sloboda, Urugvaj raste”.

Potrošači kanabisa moći će kupiti maksimalno 40 grama mjesečno u ovlaštenoj apoteci pod uvjetom da u Urugvaju imaju prijavljeno stalno boravište, da su stariji od 18 godina i da su u vladinom registru koji će pratiti trgovinu drogom.

Zakon će stupiti na snagu za 120 dana i od tada će Urugvajci moći godišnje u svojim domovima uzgojiti šest stabljika marihuane odnosno do 480 grama droge i stvarati klubove pušača s 15 do 45 članova koji će smjeti zajedno uzgajati do 99 biljaka godišnje.

Konzumiranje marihuane i do sada je bilo legalno u Urugvaju ali ne i uzgoj i prodaja droge.

Već su neke zemlje u svijetu dekriminalizirale posjedovanje marihuane a Nizozemska dozvoljava njezinu prodaju u coffee shopovima. No Urugvaj je prva zemlja na svijetu koja će legalizirati čitav lanac od uzgoja preko prodaje do potrošnje.

Nekoliko zemlja poput Kanade, Nizozemske i Izraela dozvoljava uzgoj marihuane u medicinske svrhe.

Urugvaj je jedna od najsigurnijih latinoameričkih zemalja u kojoj je malo nasilja vezanog uz narkokriminal poput onog koji odnosi živote u Kolumbiji ili Meksiku.

Prema anketama 58 posto Urugvajaca ipak se protivi legaliziranju uzgoja i prometa marihuanom.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...