Početna - IZDVOJENO - Uskok istražuje HAC
HAC

Uskok istražuje HAC

Gdje je nestalo 5 mil. eura iz kredita JP Morgana? Trag vodi do HGK.

Istražitelji USKOK-a jučer navečer ušli su u prostorije HAC-a, ali i nekoliko građevinskih tvrtki. Do kasno u noć su u pregledavali i uzimali dokumentaciju.

USKOK je u petak kasno popodne, oko 18 sati, ušao u prostorije Hrvatskih autocesta. U zgradi Uprave HAC-a na predzadnjem katu češljaju dokumente pravnog ili financijskog odjela.

Kako doznaju, navodno USKOK pregledava ugovore HAC-a za gradnju autocesta iz 2007. i 2008. godine, a vjerojatno je da su na meti ugovori s Osijek Koteksom.

No, kako piše Večernji list. osim u HAC, USKOK je ‘upao’ i u sjedišta nekoliko građevinskih tvrtki – Viadukta, Zagorje-Tehnobetona, Osijek Koteksa, a prema nekim informacijama i Strabaga.

Prema prvim, neslužbenim informacijama, sumnja se na izvlačenje novca iz HAC-a po istom modelu kako se izvlačio iz HGK. Sumnja se da je i HAC sklapao fitkivne ugovore s građevinskim tvrtkama, na temelju kojih su onda ispostavljani računi. HAC bi isplaćivao novac koji bi se prebacivao na austrijski račun jedne ili više tvrtki u Češkoj. Nakon toga bi se podizala gotovina i novac bi se vraćao u Hrvatsku. Za sada se ne zna kroz čije ruke je išao taj novac, ali se procjenjuje da se na taj način iz HAC-a izvuklo oko 5,3 milijuna eura.

Dnevnik.hr javlja kako je u zgradi HAC-a bio predstojnik uprave Ronald Radojević koji je službenicima USKOK-a na uvid davao tražene dokumente.

(I:24sata.hr)
foto: Zarko Basic/Pixsell

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...