Početna - IZDVOJENO - Uspješno održano 35. izdanje Mandraća u Voloskom

Uspješno održano 35. izdanje Mandraća u Voloskom

Međunarodni likovni natječaj „Mandrać – Mandracchio 2022“ održan je u Voloskom prošlog vikenda, 27. i 28. kolovoza, kada su lungomare, kalete i skalinade ispunili veliki i mali umjetnici i njihovi likovni radovi. Nedjeljni je popodnevni program prekinula kiša pa su se umjetnici nakratko preselili u Dom Liburnija, no ubrzo su se vratili u Mandrać gdje je program nastavljen prema planu. Nagrade u kategorijama „Mandrać 2022.“ i „Ex Tempore“ najboljima su uručili gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin i generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini.

Već tradicionalno, prvi dan Mandraća bio je posvećen najmlađim umjetnicima, pa je tako na Malom Mandraću kistove ukrstilo 104 mališana iz Hrvatske, Španjolske, Slovenije, Italije, Ukrajine, Belgije, Sjedinjenih Američkih Država i Australije.

Stručni žiri koji su ove godine činili Claudio Frank (akademski slikar, HR, predsjednik žirija), Nataša Ivančević (povjesničarka umjetnosti i muzejska savjetnica, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, HR) i Breda Kolar Sluga (povjesničarka umjetnosti i dugogodišnja direktorica, trenutno muzejska savjetnica, Umetnostna galerija Maribor, SLO) odabrao je po pet najboljih radova u kategoriji od 5 do 10 godina i u kategoriji od 11 do 15 godina, te dva najbolja rada kod najmlađih, do pet godina starosti. Nagrađeni su:  Grga Kunić (12), Maša Orlić (14), Lana Načinović Pašić (12), Dorija Zorić Pap (11), Mila Car (14), Lucija Šojat (7), Mila Mirković Gayle (8), Zita Kunić (10), Jan Brajković (7), Nika Petrović (8), Maru Mavar (4) i Indi Srakec (1).

Svi sudionici dobili su priznanje o sudjelovanju, majice i kapice, dok su autori najboljih radova dobili i poklon-bonove u vrijednosti 250 kuna koje mogu iskoristiti u opatijskoj papirnici Melior.

U sklopu „Mandraća“ u subotu navečer u lučici Volosko na tirabarkama je održana aukcija slika akademskog slikara Claudija Franka, idejnog začetnika ovog vološćanskog likovnog natječaja. Uz aukciju slika, Claudio Frank i Esperanza Claudia Frank nastupili su na violini dok ih je na glasoviru pratila Natalya Marycheva, a program je vodio Davor Jurkotić.

Program Mandraća nastavljen je u subotu, kada je na vološćanskoj slikarskoj sceni nastupilo skoro 100 umjetnika iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke koji su se natjecali u dvije kategorije – općoj kategoriji „Mandrać 2022.“ i „Ex Tempore“ u kojem su slikari stvarali radove na licu mjesta.

U kratkom uvodu, sudionicima i posjetiteljima se u ime organizatora, Festivala Opatija obratio Aleksandar Monar i zahvalio im na velikom odazivu manifestaciji, i posebno istaknuo uspješnu suradnju s lokalnom zajednicom i vološćanskim ugostiteljima, posebice restoranom Mili i Caffé Barom KonTiki. Veliko „hvala“ uputio je i pokrovitelju, Gradu Opatiji, te sponzorima Turističkoj zajednici Kvarnera i Hotelu Miramar iz Opatije.

Okupljenima se obratila i predstavnica suorganizatora, predsjednica Zajednice Talijana Opatija, Sonja Kalafatović koja je ukratko okupljenima rezimirala jučerašnji Mali Mandrać. Gradonačelnik Fernando Kirigin zahvalio je organizatorima i izrazio zadovoljstvo činjenicom što se Mandrać nakon dvije godine pauze ponovno održava.

Najboljima u kategoriji Ex tempore nagrade je uručio Davide Bradanini, generalni konzul Republike Italije u Rijeci. Treće je mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 2.000 kuna osvojila Georgette Yvette Ponté. Drugo mjesto i 4.000 kuna pripalo je Renati Pentek, dok je za najbolji rad naslikan na licu mjesta žiri proglasio onaj autora Alena Šimokovića kojemu je pripala novčana nagrada u iznosu od 8.000 kuna.

Gradonačelniku Kiriginu pripala je čast dodjele nagrada u kategoriji „Mandrać 2022.“, u kojoj je treća nagrada (3.000 kuna) pripala Saši Jantoleku, druga nagrada (6.000 kuna) Marijani Varašanec, a najboljim radom proglašen je onaj Ive Starac za kojeg je osvojila 10.000 kuna.

Kriterije ocjenjivanja je publici pojasnila Nataša Ivančević istaknuvši kako je žiri tražio zaokružene radove koji su odražavali duh vremena i na suvremen način govore o aktualnostima. Želja joj je da i dogodine manifestacija živi ovako aktivno i produktivno kao što je to bio slučaj ove godine.

Izvor: Grad Opatija

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Prikupljanje božićnih drvaca na prostoru Grada Opatije

Nakon proteka božićno-novogodišnjih blagdana Komunalac d.o.o. organizirano prikuplja božićna drvca. Molimo građane da božićna drvca odlože pokraj vlastitog  spremnika za ...