Početna - IZDVOJENO - Ustrojena zimska služba
zimski-uvjeti-freepix
foto: freepix.biz

Ustrojena zimska služba

Grad Rijeka je na, u petak održanom, gradonačelnikovom kolegiju donio Operativni program održavanja nerazvrstanih cesta i ostalih javno-prometnih površina na području Rijeke u zimskim uvjetima, od 15. studenog 2016. do 15. ožujka 2017. godine, a s obzirom da je osnovan i Stožer zimske službe – grad će spremno dočekati evenutualne snježne padaline.

Kako je na 84. gradonačelnikovom kolegiju kazao Željko Vitas, ravnatelj Direkcije zajedničke komunalne djelatnosti, svih 383 kilometara cesta na području Grada Rijeke, od čega 345 kilometara nerazvrstanih, kojima upravljaju Grad Rijeka i Rijeka promet, i 39 kilometara državnih cesta, održavat će tvrtka Ceste Rijeka, s tim što je Rijeka promet za održavanje nerazvrstanih cesta izdvojio 3,75 milijuna kuna. “Sva oprema, djelatnici, mehanizacija i materijal, u prvom redu sol za posipavanje prometnica, spremni su za slučaj vremenskih nepogoda,” kazao je ravnatelj Vitas.

Operativnim programom utvrđena su 4 stupnja pripravnosti, koja, ovisno o vremenskim uvjetima, donosi Stožer zimske službe, na čelu s Eliom Biasiolom iz Rijeka prometa, te prioriteti čišćenja prometnica. U prvom prioritetu čišćenja su svi glavni cestovni pravci, kojima prolazi i javni gradski prijevoz, te svi prilazi bolnicama, čime je pokriveno 118 km cesta. U udrugom su sve lokalne ceste, a u trećem sve ostale prometnice koje se moraju očistiti u roku od 24 sata. Održavanje javnih površina, odnosno posipavanje i uklanjanje snijega s nogostupa i autobusnih stajališta, u obavezi je KD-a Čistoća, a snijeg i poledicu ispred stambenih zgrada, kuća i poslovnih prostora dužni su očistiti sami vlasnici.

Gradonačelnik Vojko Obersnel prilikom donošenja Operativnog programa posebno je upozorio kako vozači, ovisno o oglašenom stupnju pripravnosti, moraju koristi zimsku opremu jer je nemoguće očekivati da će u slučaju padalina ceste biti u potpunosti očišćene. Zbog toga je podsjetio na promjene u zakonskim rješenjima prema kojima prometnice počinju čistiti tek nakon što se nakupi 5 centimetara snijega, kao što se i očišćenima smatraju ako na njima ima maksimalno 5 centimetara snijega. „Ako građani, vozači i svi uključeni u ovaj program ispune svoje obveze, ne očekujem veće probleme ni u slučaju jačih snježnih padalina“, zaključio je Obersnel.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...