Početna - IZDVOJENO - Uživajte u blagdanskoj hrani bez da pokvarite formu
web

Uživajte u blagdanskoj hrani bez da pokvarite formu

Svi znamo da se u prosincu i u predstojećim blagdanskim danima jede i pije više no inače i rijetko tko može tome odoljeti. I kad sve to prođe i stanete na vagu niste sretni.

Slijedi par savjeta kako da uživate u hrani bez straha od gubitka forme:

Blic dijeta prije praznika

Ako znate da vas ubrzo očekuje odlazak na neku blagdansku gozbu, odradite 4-5 dana prije kratku ali malo žešću proteinsku dijetu. Neka svaki obrok bude bogat proteinima i povrćem, a ugljikohidrate svedite na minimum. Za vrijeme takve blic dijete nemojte jesti nikakvu junk hranu. Kada dođe dan gozbe slobodno se, bez razmišljanja prepustite ponuđenoj hrani.

Isprobajte poludnevni post

Inače, poludnevni post je u posljednje vrijeme popularan režim prehrane koju koriste mnogi fitness entuzijasti. Naime, post traje 14-18 sati u danu, a sve kalorije koje namjeravate pojesti u danu, jedete u razmaku od 4-6 sati u malom broju obroka. Ako imate u planu neku večeru na kojoj će biti puno fine ali kalorične hrane, postite prvi dio dana. Eventualno ubacite 1-2 manja obroka u kojem su samo čisti proteini i lisnato povrće, a navečer navalite.

Krenite sa “zdravom” hranom

Na blagdanskom stolu uvijek je ponuđeno puno različitih jela i ako to izgleda ukusno vuče vas da jednostavno morate probati sve. Međutim, krenite prvo sa nekim zdravijim jelom; pojedite komad krtog, čistog mesa i ponešto povrća, a nakon toga jedite što god poželite. Na taj način pojest ćete ipak manje kalorične hrane jer će ipak ovo prvo jelo stvoriti osjećaj sitosti.

Trenirajte većim volumenom

Nastavite s vašim uobičajnim treningom ali povećajte volumen na vježbama te napravite više ponavljanja nego inače. Ako na nekoj vježbi radite 3 serije po 10 ponavljanja, u danima blagdana napravite po 15-20 ponavljanja. Možete i na kraju svake vježbe dodati još 1-2 serije sa 20-25 ponavljanja koristeći manje kilaže. To će dobro isprazniti mišićne zalihe koje će biti spremne za punjenje kada budete uživali u blagdanskoj hrani.

Ipak ne pretjerujte

Opustite se i probajte sve što poželite, ali ipak ne pretjerujte. Dva kolača će vas sigurno zadovoljiti i ne treba vam još i treći komad.

Nemojte se vagati

Za vrijeme blagdana nemojte se previše voditi onime što pokazuje vaga jer nije sve što dobijete salo. Nakon puno hrane tijelo zadržava dosta vode i tu su još i mišićne zalihe koje se mogu dobro popuniti i na vagi izgleda kao da ste dobili koju kilu više, ali kada se vratite vašem uobičajnom režimu to će se sve vratiti na ono stanje od prije.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...