Početna - IZDVOJENO - Više od polovine žrtava na prometnicama PGŽ stradalo u samo dva mjeseca
policija-rotirka
ilustracija

Više od polovine žrtava na prometnicama PGŽ stradalo u samo dva mjeseca

Prosinac 2016. godine ostat će zapamćen po većem broju smrtno stradalih u prometu na cestama Primorsko-goranske županije, a karakteristično za ove teške prometne nesreće u kojima je život izgubilo pet osoba jest da su bili starije životne dobi. U pitanju je bilo četvero pješaka i jedan biciklist, od kojih dvoje nisu poginuli na mjestu događaja, ali su kasnije unatoč svemu poduzetom u bolnici podlegli teškim ozljedama. Tijekom prosinca je još nekolicina pješaka starije dobi sudjelovala u prometnim nesrećama zadobivši teže i lakše ozljede.

Prva teška nesreća u kojoj je stariji muškarac izgubio život dogodila se 2. prosinca oko 10.35 sati na pješačkom prijelazu u Mihanovićevoj ulici u Rijeci. Na pješaka je, dok je prelazio preko ceste, naletio kamion komunalnog poduzeća Čistoća i pregazio ga. Nesretnik je preminuo na mjestu. Tjedan dana kasnije, 9. prosinca, po život je opasno ozlijeđen 76-godišnji biciklist koji je dva tjedna kasnije preminuo u bolnici od posljedica nesreće. Stradao je u Podhumu kod kućnog broja 118. Biciklom se kretao ispred fiata punto kojim je upravljao 21-godišnjak.

Po izlasku iz zavoja automobil je udario u stražnji dio bicikla i oborio umirovljenika na tlo. Već za nekoliko dana, 15. prosinca, oko 14.55 sati u prometnoj nesreći u Dubašljanskoj ulici u Malinskoj smrtno je stradao 82-godišnji pješak. Stradali pješak prelazio je kolnik izvan pješačkog prijelaza kada ga je oborila opel corsa kojom je upravljala 32-godišnja vozačica. Od zadobivenih ozljeda pješak je nažalost preminuo na mjestu prometne nesreće.

Idućeg dana, 16. prosinca, oko sedam sati na Novoj cesti u Opatiji ispred kućnog broja 138, smrtno je stradala 81-godišnja pješakinja. Nesreća se dogodila nadomak njezinog kućnog praga, kada je prelazila cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza i to uz pomoć štapa. Oborila ju je mazda kojom je iz smjera Lovrana u smjeru Rijeke upravljao 59-godišnji vozač. Nesretna pješakinja je prema svemu sudeći bila krenula baciti smeće. U prometnoj nesreći što se 20. prosinca oko 17.30 sati dogodila u Ulici Nikole Tesle u Rijeci teško je stradao 82-godišnji pješak. Zadobivenim ozljedama podlegao je tri dana nakon nesreće. Nastradao je dok je prelazio kolnik na pješačkom prijelazu, a srušio ga je Autotrolejev autobus kojim je upravljao 55-godišnji vozač.

I dok su rujan, listopad i studeni protekli bez smrtno stradalih, kolovoz se, nažalost kao i prosinac, s pravom može nazvati crnim prometnim mjesecom. U četiri teške nesreće četiri osobe izgubile su život, od toga jedan muškarac i tri žene. Radilo se o mopedistu i dvjema vozačicama automobila te o pješakinji. Samo jedna od tih tragedija zbila se po danu, a unatoč tome što je na prometnicama bio velik broj turista, u nesrećama su poginuli samo domaći ljudi, svi iz Primorsko-goranske županije.

Crni niz teških nesreća započeo je 8. kolovoza, kada je oko 10.30 sati u mjestu Grižane-Belgrad poginuo 29-godišnji vozač mopeda. U trenutku nesreće kretao se u smjeru Crikvenice kada je, nadomak kućnog broja 28 u Ulici Dolenci izgubio kontrolu i sletio mopedom izvan kolnika s desne strane. Samo dva dana kasnije, 10. kolovoza, oko 5.45 sati na Škurinjskoj cesti u stravičnom srazu s kamionom smrtno je stradala vozačica fiata uno, 25-godišnjakinja iz Rijeke. U dugačkom lijevom zavoju došlo je do zanošenja automobila udesno i njegova udara u rubnjak. Izgubila je nadzor nad automobilom, zbog čega je prešla na lijevi kolnički trak namijenjen vozilima iz suprotnog smjera, odakle je baš u tom trenutku nailazio kamion. Fiat uno je prednjom, lijevom stranom silovito udario u prednju lijevu stranu kamiona, a od siline udara kamion se zanio i prepriječio na cesti.

Iduća teška kolovoška nesreća dogodila se 22. kolovoza oko 20.50 sati u kojoj je ispred hotela Excelsior na Šetalištu maršala Tita u Lovranu život izgubila 64-godišnjakinja. Poginula je u trenutku kad je krenula prelaziti cestu na obilježenom pješačkom prijelazu. Vozač ford fieste, karlovačke registracije, koji se kretao iz smjera Medveje prema Opatiji, propustio je prilagoditi brzinu kretanja tako da može zaustaviti svoje vozilo bez ugrožavanja sigurnosti pješaka. Udario ju je prednjom, lijevom stranom automobila. Posljednja u nizu prometnih tragedija dogodila se 27. kolovoza, oko 3.50 sati, u Istarskoj ulici iznad sportske dvorane i stadiona na Kantridi. Za upravljačem renaulta clio, riječke registracije, smrtno je stradala 36-godišnjakinja. Izgubila je kontrolu nad automobilom po izlasku iz lijevog nepreglednog zavoja. Udarila je najprije u stablo drvoreda, a zatim i u kameni ogradni zid koji je i probila. Automobil samo spletom okolnosti nije završio ispod prometnice te su ga uz pomoć sajle vatrogasci povukli natrag na nogostup. Dijelovi ogradnog zida u duljini od nekoliko metara popadali su po sportskoj dvorani i porazbijali staklene stijene.

U prvih šest mjeseci ukupno je poginulo osam osoba, a radilo se o troje pješaka, troje vozača i dvoje putnika. Iz ove, nažalost crne statistike jasno je kako su upravo pješaci i dalje jedni od najugroženijih sudionika u prometu te da u 2016. godini oni čine gotovo polovicu smrtno stradalih osoba na cestama Primorsko-goranske županije.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...