Početna - IZDVOJENO - Viškovo će dobiti novu osnovnu školu
škola
web

Viškovo će dobiti novu osnovnu školu

Prošli tjedan zamjenica župana PGŽ Marina Medarić i pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin sa suradnicima održali su sastanke s ravnateljima osnovnih i srednih škola te učeničkih domova u Primorsko-goranskoj županiji, a pritom je rečeno i kako je započela prva faza plana izgradnje nove osnovne škole Viškovo, no detaljnije informacije nisu otkrivene.

Na sastanku  s ravnateljima 30 osnovnih škola kojima je osnivač Primorsko-goranska županija istaknuto je  kako su odlukom Vlade RH bilančna prava koja su dodijeljena Primorsko-goranskaj županiji za 30 osnovnih škola smanjena za 76 tisuća kuna i iznose 26,9 milijuna kuna dok su za srednje škole bilančna prava povećana za 130 tisuća kuna. U dijelu kapitalnih ulaganja osnovnoškolska i srednjoškolska sredstva mogu se spojiti i raspodijeliti prema potrebama te će se zbog izgradnje Područne škole Baška sredstav rasporediti u korist osnovnoškolskih objekata. Od glavnih ulaganja istaknuto je da će se za školu u Baški koja bi trebala biti završena za školsku godinu 2016./2017.,izdvojiti tri milijuna kuna, te za dogradnju škole u Kastvu utrošit će se pet milijuna kuna od kojih su dva osigurana iz bilančnih prava.

Najavljeno je da će do kraja ove godine svi školski objekti proći energetsku certifikaciju te da će se krenut s izradom projekta energetske učinkovitosti na pet školskih objekata i to u  školama u Lovranu, Novom Vinodoslkom, Kraljevici, Vrbovskom i Čabru.
Na sastanku je istaknuto kako se krenulo s izradom projektne dokumentacije za izgradnju nove škole na Viškovu, kao i dogradnje Područne škole Malinska.

4,8 milijuna kuna koštat će prelazak grijanja s nafte na biomasu za četiri objekta Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko koje će dobiti i novo kombi vozilo. “Za tekuće i investicijsko održavanje škola planira se utrošiti 1,8 milijuna kuna, a dio tih sredstava namijenjen je za sanaciju krovova, prozora, fasade, kotlovnica i slične sanacije ukupno 18 objekata”, rekla je na kraju pročelnica istaknuvši kako vjeruje da će dogodine biti više sredstava za opremanje škola od 400 tisuća kuna koje je predviđeno ove godine.

Na sastnaku s ravnateljima srednjih škola i učenikih domova u Primorsko-goranskoj županiji pročelnica Stilin istaknula je kako su ove godinesrednje škole i učenički domovi dobili 99 tisuća kuna manje iz državnog proračuna, a smanjenje bilančnih prava odnosi se na učeničke domove, odnosno na stavke smještaja i prehrane učenika za koje je pročelnica rekla da će se manjak nadoknaditi iz županijskog proračuna.

Za materijalne troškove i investicijsko ulaganje ove će se godine izdvojiti 1,9 milijuna kuna, a tim će se sredstvima na 22 objekta izvršiti sanacije krovova, kotlovnica, unutarnjeg prostora i slični radovi, dok su za kapitalna ulaganja namijenjena tri milijuna kuna.
U opremanje škola ove će se godine uložiti 1,3 milijuna kuna, a najveći dio, 700 tisuća kuna, utrošit će se na opremanje Medicinske škole što je pročelnica argumentirala činjenicom da se radi o jednoj od najvećih škola s 847 učenika.

Na temu ovogodišnje matuRIjade pročelnica je istaknula kako Primorsko-goranska  će se organizirati prikupljanje namirnica za Socijalnu samoposlugu te će se provesti akcija dobrovoljnog darivanja krvi za punoljetne maturante.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...