Početna - IZDVOJENO - Visoka smrtnost kod nesreća s vozilima na dva kotača
motor
foto: web

Visoka smrtnost kod nesreća s vozilima na dva kotača

Dolaskom toplijeg vremena, na cestama je sve više vozača na dva kotača, oni su najranjiviji sudionici u prometu, udruga Sigurnost u prometu organizirala je okrugli stol pod nazivom Stradavanje motociklista, mopedista i biciklista u prometu.

Stručnjaci iz MUP-a, Fakulteta prometnih znanosti, Centra za vozila, Sustava javnih bicikala te udruge Sigurnosti u prometu raspravljali su o mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi se vidjeli konkretni pomaci.

Motociklisti i mopedisti zajedno su sudjelovali u 7,5% svih prometnih nesreća protekle godine. 16,2% svih poginulih čine vozači motocikala i mopeda, što ukazuje na to da je smrtnost u nesrećama na dva kotača vrlo velika. U 60% nesreća u kojima su sudjelovali, biciklisti su sami prouzročili nesreće.

Vozači motocikala i mopeda najčešće griješe s neprilagođenom brzinom, nepravilnim obilaženjem, precjenjivanjem svojih, a podcjenjivanjem tuđih sposobnosti, kretanjem površinama koje nisu namijenjene njima ili vožnjom na tehnički neispravnome vozilu.  Biciklisti ne poštuju temeljne prometne propise što ne stvara probleme samo ozačima motornih vozila, već i ostalim sudionicima prometa, sve češće pješacima i drugim biciklistima, o čemu i svjedoči sve većo broj nesreća.

Tako je od 2009. godine MUP u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti, oni evidentiraju svaku prometnu nesreću prilikom policijskog očevida kako bi se identificirali razloge prometnih nesreća.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...