Početna - IZDVOJENO - Vlada odobrila Petrini i Bandiću nove kredite, zašto baš u ovo vrijeme i zašto baš u ova dva grada?
milanović
Foto: Facebook

Vlada odobrila Petrini i Bandiću nove kredite, zašto baš u ovo vrijeme i zašto baš u ova dva grada?

Tehnička vlada Zorana Milanovića je u četvrtak na sjednici dala općini Primošten, na čijem čelu je Stipe Petrina, i Gradu Zagrebu suglasnost za zaduženje u ukupnom iznosu od 200 milijuna kuna.

Primošten je dobio kredit od 10 milijuna kuna, kod OTP banke, s valutnom klauzulom vezanom za srednji tečaj HNB-a, rokom otplate od 10 godina, uz promjenjivu kamatnu stopu u visini tromjesečnog EURIBOR-a plus marža od 2,241 posto. Grad Zagreb zadužuje se kod Erste banke za 190 milijuna kuna s rokom otplate kredita od pet godina, što uključuje poček od godinu dana i otplatu u osam jednakih polugodišnjih rata, uz kamatnu stopu u visini šestomjesečnog EURIBOR-a uvećanog za kamatnu maržu od 2,7 posto i uz jednokratnu naknadu za obradu kredita u visini od 190 tisuća kuna.

Primošten će novac iskoristiti za izgradnju dva kraka – Trg don Ive Šarića i Ulica bana Josipa Jelačića, za izgradnju spomenika Gospe od Loreta i gradnju doma za stare i nemoćne. Odluku o zaduženju Primošten je donio 20. studenog, a Grad Zagreb 10. rujna.

Milan Bandić u Saboru ima dva zastupnika, a Petrina jedan. U ovoj utrci za potpise oko sastavljanja nove vlade svaki je glas bitan.

Ivan Lovrinović iz Mosta nije htio komentirati tu odluku tehničke Vlade već je samo upitao: ‘Zašto baš u ovo vrijeme i zašto baš u ova dva grada?’.

Lovrinović je rekao da hrvatska javnost ne treba biti zabrinuta jer se pregovori s vodećim koalicijama privode kraju i da bi mogli biti finalizirani idućeg tjedna.

– Dva su scenarija, jedan je prihvaćanje triparitetne vlade ili da se nastave pregovori s onim tko bude zadovoljavao kriterije –  kazao je Lovrinović. Napomenuo je da ostaju na tome da premijer mora biti neutralan jer to očekuje i “dvije trećine hrvatskih građana koji ne žele da premijeri budu Milanović ili Karamarko”.

– Vidjet ćemo hoće li to biti netko drugi iz SDP-a ili HDZ-a, netko nestranački ili netko iz Mosta – rekao je Lovrinović.

Lovrinović je rekao i da je Most izložen medijskom progonu,a  smatra da će hajka u sljedećim danima biti još veća.

– Mi vidimo da postoje interesne skupine koje ne žele mijenjati ništa, ali ostajemo čvrsti u naumu da stvari okrenemo u drugom, novom smjeru – zaključio je.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...