Početna - IZDVOJENO - Vlasnici automobila oštećenih u nevremenu ostaju bez odšteta?

Vlasnici automobila oštećenih u nevremenu ostaju bez odšteta?

Vlasnici oštećenih vozila u nevremenu na riječkom području mogli bi ostati bez odšteta, bez obzira na to je li na njihove automobile palo stablo ili dio zgrade, ako vlasnik zgrade ili stabla dokaže do je posrijedi bila viša sila.

Prema tumačenju pravne službe Autokluba Rijeka vlasnici oštećenih vozila odštetu mogu zahtijevati nagodbom s vlasnicima zgrade, neke druge stvari koja je oštetila vozila ili stablom, a ako se naknada ne može ostvariti nagodbom, vlasnik vozila može podići tužbu, piše Novi list.

Problem je, međutim, što olujno nevrijeme poput onoga u ponedjeljak potencijalno predstavlja višu silu, odnosno, prema Zakonu o obaveznim odnosima “vanjski događaj koji se nije mogao predvidjeti, izbjeći ili otkloniti“, a shodno tome, prema istom zakonu, vlasnik objekta je oslobođen odgovornosti ako dokaže da šteta potječe od više sile.

Što se tiče slučaja kad se šteta nastala naletom predmeta koje su u vlasništvu pojedinih fizičkih osoba, primjerice pad predmeta s kuća, krovova i slično oštećenima preostaje potraživati naknadu štete privatnim tužbama u skladu s općim propisima o naknadi štete. Vlasnik kuće ili zgrade odgovara ako ne dokaže višu silu, objašnjavaju iz AK Rijeka.

Stvari se za vlasnike oštećenih vozila dodatno kompliciraju ako im je na auto palo stablo.

1.500 prijavljenih šteta

Naime, polazište je vlasništvo zemljišta na kojem se nalazi, odnosno na kojem se nalazilo stablo s kojeg je pala grana, odnosno koje je palo jer je odgovornost na vlasniku zemljišta. Ako je vlasnik zemljišta jedinica lokalne samouprave, mora se istražiti tko je fizička odnosno pravna osoba kojoj je povjereno obavljanje komunalne djelatnosti te treba dokazati da je stablo predstavljalo opasnu stvar, kao na primjer gnjilo drvo koje odgovorna osoba nije na vrijeme sanirala.

Razmjere šteta u oluji nazvanoj Teodor oslikava podatak objavljen iz Croatia osiguranja o više od 1.500 prijavljenih šteta, prvenstveno na riječkom području. U toj osiguravateljskoj kući procjenjuju da bi vrijednost ukupno prijavljenih šteta mogla premašiti iznos od 40 milijuna kuna.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...