Početna - IZDVOJENO - Volosko dobiva prvi hotel, Na mjestu Amfore niknut će luksuzni butik hotel
volosko
foto: facebook

Volosko dobiva prvi hotel, Na mjestu Amfore niknut će luksuzni butik hotel

Restoran Amfora u Voloskom u vlasništvu Josipa Taribe privremeno je  zatvorena 3. siječnja 2013. Taraba je još 1986 godine sanjao o hotelu na tom mjestu, a kako se sada čini to će se kroz nekoliko godina i dogoditi.

Zbog čega do toga još nije došlo? Jer je Tariba, kako i sam ističe, lokacijsku dozvolu čekao – dva desetljeća. Zatražio ju je 1995. kad je kupio, kao jedini ponuđač, Amforu i zemljišnu česticu na kojoj se nalazi, a konačno ju dobio nedavno, nakon što su okončani i zadnji žalbeni postupci upućeni od strane susjeda koji se boje da će im budući hotel narušiti mir i privatnost.

S obzirom da je Josip Tariba dobrano zagazio u osmo desetljeće života, a k tome Amfora ne radi već skoro četiri godine, financije su se istopile. Tu se pojavila tvrtka Che Resort s kojom je pred finalizacijom pregovora kako bi u vlasničkom smislu napravili idealnu tvrtku koja će investirati u budući hotel Amfora te s njime gospodariti.

Vlasnik tvrtke Che Resort je pak Riječanin Marko Udiljak, a specijalnost su joj upravo poslovi u hotelijerstvu.

– Specijalnost nam je turizam, odnosno posredovanje između zainteresiranih strana. Posao nam je povezivanje hrvatskih potencijal i stranog kapitala kako bi došlo do realizacije poslova koj potencijalno imaju iznimno pozitivni učinak po rast kvalitete hrvatskog turizma. Želja Josipa Taribe je da na mjestu danas zapuštene Amfore izgradi manji hotel, »butik hotel« kako se definiraju takvi objekti. On ostaje središnja figura, jer riječ je o vlasniku sadašnjeg prostora kao i terena na kojem se objekt nalazi, no daleko je važnije da je riječ o osobi golemog, neupitnog ugleda kad je ugostiteljstvo u pitanju. Tariba je naprosto brend. No da bi budući hotel poslovao, neophodno je postati dio međunarodno etabliranih i svakako specijaliziranih hotelskih lanaca. Tu su pak uloga naše tvrtke i naše iskustvo vrlo bitni. Mi naprosto moramo povezati ideju i prostor koji se nalazi u Voloskom sa zainteresiranim kapitalom kao i jamstvom poslovanja i vraćanja investicije u budući hotel. No, da se ne zalijećemo jer realizacija prve faze posla nije još ni izdaleka gotova, pustimo vrijeme, do kraja godine, možda i manje, u kojem će se dobiti odgovore na sva pitanja – tko, koliko i u što investira, istaknuo je Udiljak, 38-godišnji ekonomist s nemalim iskustvom u sličnim poslovima.

Ono što su dakle činjenice je da današnja Amforina čestica ima površinu od 3,5 tisuća »kvadrata« te da joj je dozvoljena izgrađenost 60 posto. Drugim riječima, hotel Amfora, a imat će maksimalnih pet zvijezdica, može se nalaziti na površini od 2,1 tisuću četvornih metra, s maksimalno 70 soba, s velikom podzemnom garažom i prostorom za direktni izlazak na more što je posebno bitno, jer je zahvaljujući tramontani područje Voloskog, odmah »iza ugla« u Preluci, idealno za surfere, a njihova sezona traje čak 270 dana. Uz wellnes centar i ugostiteljski prostor za goste hotela, kojima će čitave godine na raspolaganju biti i otvoreni bazen, veliko sunčalište na krovu hotela, u planu je otvaranje i manjeg, pokrajnog restorana za goste koji ne borave u hotelu. Gabariti koje će imati buduće zdanje, a još se uvijek traži idealni arhitekt koji bi trebao osmisliti objekt prema Taribinim zamislim, a riječ je o »kruzeru usidrenom u Volosko«, tako da je za sada nepoznat iznos investicije.

S pravom, jer i u svim »master« planovima turizma se ističe kako Hrvatskoj najviše nedostaju mali hoteli. Riječ je o smještajnim jedinicama koje privlače goste srednje ili više platežne moći, goste koji nisu nužno fokusirani na ljetnu sezonu, baš kao što je riječ o gostima koji su skloni češćim, kraćim dolascima čiji su cilj zanimljiva događanja, posebno povezana s gastronomijom. A kad je riječ o kvarnerskom, kao i susjednom istarskom području, zamah kvalitetne gasto-enološke scene je evidentan. Ono što je ipak pozitivni trend je da smo prije nešto više od tri godine svjedočili otvaranju Bevande, te prije niti godinu dana Navisa. Krene li u željenom smjeru, navedenom dvojcu, geografski po prilici u aritmetičkoj sredini, negdje 2018. otvorit će se i Amfora. Na taj način »destinacija Opatija«, i Volosko sa svojim prvim hotelom, bi značajno dobili na cijeni, baš kao i na produženju sezone.

Predivna lokacija, savršeni mir na korak od velikih urbanih središta Opatije i Rijeke, pogled koji se ne može vidjeti nigdje na Jadranu… ili kako se već sve ne piše ili priča o poziciji gdje se nalazi Amfora. A u naravi – »Pompeji« o čijoj slavi priču pričaju zapušteni akvarij za jastoge kojih je nekad dnevno znalo »otići« i po dvadeset komada, tapicirane stolice, kao i one od kovanog željeza, velika platna Claudija Franka, sjećanja na svadbe, večere pa čak i sindikalne zabave koje su se »kod Taribe« slavile. Pa i vrijeme je da se krene s mrve točke, da se tom unikatnom prostoru da novi sjaj, da opet postane inkubatorom izvrsnosti hrvatskog turizma. Na kraju krajeva, da Tariba i Volosko konačno dođu do svog – prvog hotela.

I: Novi list/Liburnija.com

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...