Početna - IZDVOJENO -  Vremeplov za ljubitelje mora i pomorske tradicije – Mala barka – Fiumare 2015.
barka
web

 Vremeplov za ljubitelje mora i pomorske tradicije – Mala barka – Fiumare 2015.

Mala barka – Fiumare, festival mora i pomorske tradicije s kvarnerskim obilježjem, od 20. do 27. svibnja ponovno nas vraća “100 godina u prošlost”, u doba kada je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa.

Povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevnicom, Fiumare će i ove godine biti svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama Mrtvog kanala i Verdijeve ulice, a tradicijske će barke ponovno uploviti na samo Korzo i zauzeti cijeli riječki akvatorij i luku.

Drvene barke na jedra usidrene u Mrtvom kanalu, trgovci i obrtnici u tradicijskim nošnjama iz svih krajeva Kvarnera, interaktivne radionice pomorskih i ribarskih vještina, promocija starih običaja, gastronomska ponuda autohtonih jela i vina, organizirani razgledi povijesnih lokacija užeg središta grada, regate tradicijskih barki na jedra, izložbe, predavanja, dani otvorenih paluba i muzeja… samo su dio programa koje nudi Fiumare, ove godine s predznakom „Mala barka“ – međunarodnog programa valorizacije pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine.

Festival Fiumare organizira se s ciljem očuvanja i revitalizacije hrvatske pomorske, ribarske i brodograđevne baštine. Ove godine festival mora i pomorske tradicije dolazi s predznakom „Mala barka“ – međunarodnog programa odobrenog od Europske unije s ciljem razvitka i promocije prepoznatljivog turističkog proizvoda baziranog na pomorskoj baštini, osiguranja jasne prepoznatljivosti turističkog proizvoda, te razvitka mreže stručnjaka u pograničnom području Rijeka-Mošćenička Draga-Izola. Mala barka dio je operativnog programa IPA Slovenija – Hrvatska 2007.- 2013. Partneri u realizaciji ovog programa su Primorsko – goranska županija, Turistička zajednica Kvarnera, Općina Izola i Turistička zajednica općine Izola.

Predprogram Fiumare započinje već u nedjelju, 17. svibnja trećom jezerskom regatom tradicionalnih barki na jedra u Fužinama. Glavni program počinje u srijedu 20. svibnja prezentacijom tradicionalnih barki koje sudjeluju na festivalu od 8.30 sati na Korzu (ispred TIC-a) kada će ujedno biti obilježen i Europski dan pomorstva.

Bogat ovogodišnji program nudi niz aktivnosti, od izložbi, radionica, gastronomskih ponuda, kulturnih događanja. Povezujući pomorsku tradiciju sa suvremenom svakodnevnicom, ovaj festival postaje svojevrsni vremeplov koji će Riječane kao i sve goste koji se u tom periodu nađu u našem gradu na trenutak vratiti u prošlost.
Organizatori Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije Fiumare su Turistička zajednica grada Rijeke, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Lučka uprava Rijeka uz brojne suorganizatore.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...