Početna - IZDVOJENO - “Zabranjeno fotografiranje”, izložba mlade riječke umjetnice Dorotee Škrabo u Filodrammatici
Dorotea Skrabo -
foto Janez Jansa Aksioma

“Zabranjeno fotografiranje”, izložba mlade riječke umjetnice Dorotee Škrabo u Filodrammatici

Dorotea Škrabo
ZABRANJENO FOTOGRAFIRANJE

Galerija Filodrammatica, Korzo 28/1, Rijeka

11. 5. – 26. 5. 2017.
Otvorenje izložbe: četvrtak, 11. 5. 2017. u 20 h
Radno vrijeme galerije: pon-pet 16-20h, sub 10-13h

Drugo more predstavlja izložbu Zabranjeno fotografiranje mlade riječke umjetnice s prebivalištem u Ljubljani, Dorotee Škrabo, koja je nastala u produkciji ljubljanske Aksiome – Instituta suvremene umjetnosti.

U trenutnom stanju informacijskog preopterećenja,slikovne datoteke predstavljaju jedan od najtraženijih sadržaja koji se neprestano razmjenjuju putem aplikacija za dopisivanje, društvenih mreža, mikro-blogova i drugih servisa, pri čemusuvremeni alati za izradu vizualnih sadržajasvima omogućuju njihovu proizvodnju, dijeljenje i potrošnju. Unatoč brojnim raspravama koje seu znanstvenim i umjetničkim krugovima vode posljednjih petnaestak godina, utjecaj takvog stanja na profesionalnu vizualnu produkciju i likovnu umjetnost tek treba prepoznati.

Spomenuti je kontekst važno imati na umu u promišljanju djela mlađih generacija umjetnika, koji su prije umjetničkog poziva u prvom redu bili korisnici digitalnih uređaja, pametnih telefona i društvenih mreža. U takvom je okolišu odrasla i “digitalna domorotkinja” Dorotea Škrabo koja u Ljubljani završava magistarski studij grafičkog dizajna.

Baveći se fenomenima fotografije i videa na internetu, ova mlada umjetnica u svojem radu istražuje nove medije, popularnu kulturu i umjetnost, s naglaskom na ograničenja koja nam nameću društvene mreže.

Izložba Zabranjeno fotografiranje polazi od ideje da umjetnička djela nisu autonomni artefakti, već tragovi njihovih autora, dok sugledatelji aktivni sudionici samog procesa proizvodnje vizualnih sadržaja na mreži, a ne puki potrošači dovršenog artefakta.Sastoji se od dvije instalacije, Neka jedu kolače i Muzej Lowres, koje svaka na svoj način progovaraju o složenim odnosima suvremenih komunikacijskih alata i proizvoda tradicionalne umjetnosti, te o prolaznom karakteru vizualnih sadržaja u doba interneta.

Izložba se otvara u četvrtak, 11. svibnja 2017. u 20 sati i ostaje u galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) do 26. svibnja. Ulaz je slobodan.

Više o izložbi saznajte ovdje.

Organizator: Drugo more

Produkcija: Aksioma – Institut suvremene umjetnosti (Ljubljana)

Program su podržali: Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Foto MA. KIRIGIN

Dnevni boravak za umirovljenike u Rukavcu

Dnevni boravak za osobe treće životne dobi krajem svibnja bit će otvoren na prvom katu društvenog doma u Rukavcu. Riječ ...