Početna - IZDVOJENO - Zahtjevi za osobni bankrot predani u Rijeci “teški” 12 milijuna
mali-novcanik

Zahtjevi za osobni bankrot predani u Rijeci “teški” 12 milijuna

Od početka ove godine, kada je zakonom omogućen osobni bankrot, podnijeto je 570, od toga u Rijeci 34 zahtjeva vrijedna 12 milijuna kuna, stoji u podacima Financijske agencije. 182 zahtjeva završila su neuspjelim sklapanjem izvansudskog sporazuma.

Fina je primila 570 zahtjeva za pokretanje izvansudskih postupaka koji prethode postupku stečaja pred sudovima. Od toga su 182 postupka završila neuspjelim sklapanjem izvansudskog sporazuma, pokazuju podaci.

Zakon kojim je omogućen osobni bankrot, Zakon o stečaju potrošača, stupio je na snagu 1. siječnja i po njemu taj postupak mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, imaju li manje od 20 vjerovnika, ne duguju više od 100 tisuća kuna i nad njima još nije pokrenut predstečajni ili stečajni postupak.

Postupke stečajeva potrošača vode sudovi, no zakon određuje da se prije pokretanja sudskog postupka u izvansudskom postupku pokuša postići nagodba između dužnika i vjerovnika, i to u jednom od 21 savjetovališta u sklopu Fine u svim hrvatskim županijama.

Od 1. siječnja do 1. kolovoza pokretanje izvansudskog postupka zatražilo je 569 građana i jedan obrtnik. Ukupan iznos njihovih prijavljenih obveza dosegnuo je 235,3 milijuna kuna. Do 1. kolovoza je 182 postupka završilo izdavanjem potvrde o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma. Najviše takvih potvrda, njih 35 izdano je u zagrebačkom savjetovalištu, a slijedi savjetovalište u Osijeku s 24 izdane potvrde.

Uz zahtjev za pokretanje postupka dužnik mora priložiti i popis svoje imovine te ukupnih neplaćenih obveza. Iz tih popisa proizlazi da su osobe koje su zatražile pokretanje postupka navele da imaju ukupno 2.271 vjerovnika, a duguju im ukupno 235,3 milijuna kuna.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Državni tajnik za sport Tomislav Družak posjetio Kastav

Na susretu je bilo govora i o važnoj ulozi sporta u krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa Državni tajnik za ...