Početna - IZDVOJENO - „Zaneseni od jeseni“ – jesenska sezona Festivala Opatija
teatar-poco-loco
foto: Grad Opatija

„Zaneseni od jeseni“ – jesenska sezona Festivala Opatija

U utorak, 20. rujna s početkom u 11 sati u prostorijama Festivala Opatija održana je konferencija za medije na kojoj je ravnateljica ustanove Rajna Miloš najavila program događanja u listopadu i studenom.

U novoj sezoni nazvanoj „Zaneseni od jeseni“ koja počinje 1. listopada Festival Opatija nastavlja vrlo uspješnu suradnju sa zagrebačkim teatrom Poco Loco i njihovim pričaonicama. Tijekom listopada Pokolokovci će u opatijskom Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer najmlađima ispričati tri vrlo zanimljive priče i kako to već tradicionalno biva, uz svaku priču djeci će predstaviti po jedan glazbeni instrument. Već u subotu, 1. listopada uz zvuke tamburice ispričati će priču „Dugonja, Trbonja, Vidonja“ s početkom u 11 sati. Dva tjedna kasnije, 15. listopada, „Sedmoglavi zmaj“ će prema raznim pričama Zvonimira Baloga i uz usnu harmoniku razveseliti opatijske klince. 29. listopada na već poznatom mjestu u poznato vrijeme paviljonom će odjekivati cvilež „Cvilidrete“, ali i violine i to tijekom posljednjeg ovojesenskog druženja sa zagrebačkom kazališnom družinom.

Nakon prošlogodišnje inicijative s uključivanjem u Dječji tjedan organizacijom događanja, istu praksu Festival Opatija nastavlja i ovog prvog punog tjedna u listopadu. Uz suradnju s opatijskim Društvom „Naša djeca“ Ljetnom pozornicom će 8. i 9. listopada vladati dječji žamor. Naime, u subotu, 8. listopada u vremenu od 10 do 14 sati održat će se sajam dječjih aktivnosti, a na sedam štandova svoje će djelovanje predstaviti Hrvatski muzej turizma, Sportski savez grada Opatije, Udruga za razvoj kulture mladih „Kulturni front“, Kreativni atelijer „ArtMašina“, Multimedijalna udruga „Lapiš“, Park prirode „Učka“ i Društvo „Naša djeca“ Opatija. U programu nazvanom „Gdje si kada kući nisi?“ od 11 sati kreće dječji kviz znanja „Kvizobraz“, a u  12 i 30 koncert gitare malog velikog virtuoza Frane Živkovića. Nakon „edukativnog“ dana, u nedjelju, 9. listopada, očekuje nas „zabavni“ dan u trajanju od 10 do 14 sati:  interaktivni cirkuski sajam „Cirkusarije“ (žonglerski, kreativni, akrobatski i ekvilibristički kutak pod vodstvom i u izvedbi zagrebačkog Triko Cirkus Teatra); „Hop! Hop! Hula Hop“, radionica hula hopa Marka Kalca; u isto vrijeme gledalište velike Ljetne pozornice postat će poligon sportskih aktivnosti „Leteći Martin“ – igralište za badminton, stol za stolni tenis, graničar te poligon za romobile.

Povodom Svjetskog dana animiranog filma 28. listopada, u dvorani Ville Antonio u Opatiji organizirat ćemo maraton projekcija sinkroniziranih naslova crtanih filmova u vremenu od 12 do 18 sati.

Ulaznice za pričaonice Teatra Poco Loco stajat će kao i dosada simboličnih 10 kuna, dok je ulaz na događanja povodom Dječjeg tjedna te projekcije povodom Svjetskog dana animiranog filma slobodan.

ZANESENI OD JESENI

LISTOPAD, 2016.

Subota, 1. listopada 2016. u 11.00 sati / UP Juraj Šporer, Opatija

Pričaonica „Priča mi se priča“ (3+)
Dugonja, Trbonja, Vidonja
Teatar Poco Loco, Zagreb

Izvode: Marko Movre, Petar Atanasoski, Igor Baksa i Velimir Kacurov
Instrument: tamburica
Režija i grafoskop: Renata Carola Gatica

Zli čarobnjak je zarobio kraljevnu u dvorac u kojem je vrijeme stalo. Hoće li je kraljević uspjeti spasiti? Sigurno! Ali ne sam, nego uz pomoć svojih neobičnih prijatelja, Dugonje koji se isteže, Trbonje koji se širi i Vidonje koji svojim pogledom može razoriti planinu!

 

Subota, 8. listopada 2016. / Ljetna pozornica, Opatija

DJEČJI TJEDAN
10.00 – 14.00  ‘Gdje si kada kući nisi?’ , sajam aktivnosti za slobodno vrijeme djece i mladih
11.00  ‘Kvizobraz’, kviz znanja
12.30   Frano Živković, koncert

 

Nedjelja,  9. listopada 2016. / Ljetna pozornica, Opatija

DJEČJI TJEDAN
10.00 – 14.00 ‘Cirkusarije’, interaktivni cirkuski sajam –  žonglerski, kreativni, akrobatski i ekvilibristički kutak
Triko cirkus teatar, Zagreb

10.00 – 14.00  ‘Leteći Martin’, sportski kutak

11.00 – 12.30  ‘Hop! Hop! Hula hop’, radionica
voditelj: Marko Kalc

 

 

Subota, 15. listopada 2016. u 11.00 sati / UP Juraj Šporer, Opatija

Pričaonica (3+)
Sedmoglavi zmaj
Teatar Poco Loco, Zagreb

Izvode: Petra Težak, Zrinka Kušević, Maja Katić, Igor Baksa
Instrument: usna harmonika
Ilustracije: Patricio Aguero
Režija i grafoskop: Renata Carola Gatica

Teatar Poco Loco vas poziva na priču “Sedmoglavi zmaj”, nastalu prema raznim pričama Zvonimira Baloga koje objašnjavaju kako je teško imati sedam glava, jer svih sedam usta treba nahraniti, sve te zube u svih sedam glava treba oprati, kosu na svih sedam glava našamponirati, svih četrnaest pari ušiju pročačkati i svaki dan sedam puta svakom susjedu zaželjeti “Dobro jutro!”

 

Petak, 28. listopada 2016., 10.00 – 18.00 sati / Vila Antonio, Opatija

Svjetski dan animiranog filma
Maraton animiranih filmova za djecu

 

Subota, 29. listopada 2016. u 11.00 sati / UP Juraj Šporer, Opatija

Pričaonica (3+)
Cvilidreta
Teatar Poco Loco, Zagreb

Izvode: Marko Makovičić, Marko Movre, Dunja Fajdić, Zrinka Kušević, Petra Petrač
Instrument: violina
Režija i grafoskop: Renata Carola Gatica

Zbog obećanja koje mu je dala, kraljica mora Cvilidreti predati svoje dijete. No, on se ipak smiluje i obeća da će joj vratiti djetešce, ako ona pogodi njegovo ime. Zdeslav? Leopold? Zvonko? Miroslav? Eugenije? Albert? Degenije? Eustahije? Đuro? Mirko? Fedor? Koje bi moglo biti njegovo ime? Ako netko zna, neka hitno javi kraljici i neka obavezno dođe na priču Teatra Poco Loco i posluša kako cvili violina!

 

STUDENI, 2016.

U studenom nas očekuje drugo izdanje RetrOpatijskog festivala:

RetrOpatijski festival glazbena je manifestacija koja se održava početkom studenog u slavnoj Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, s ciljem promocije i adekvatne valorizacije bogate glazbene ostavštine skladatelja popularne glazbe okupljenih oko legendarnog Opatijskog festivala.

Sastoji se od dvije večeri, od kojih je prva posvećena jednom glazbenom imenu čije skladbe izvodi manji broj renomiranih izvođača, dok je druga večer tematski organizirana oko skladbi izvođenih na Opatijskom festivalu u vremenu od kraja pedesetih do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je taj festival bio najznačajnije glazbeno događanje u regiji.

Cilj događaja jest promovirati stvaralaštvo domaćih skladatelja, ali i u suvremenijem izričaju predstaviti „evergreen“ skladbe koje su postale dio domaćeg kulturološkog „kolektivnog pamćenja“.
Ova manifestacija nastavlja tamo gdje je, sredinom osamdesetih, završen Opatijski festival. Vrijeme održavanja, mjesec studeni, nije slučajno odabran jer je to postsezona u koju donosimo još jedno vrijedno događanje.

 

U prošlogodišnjem, prvom izdanju RetrOpatijskog festivala odala se počast skladatelju i glazbeniku Ivi Robiću, i to u sklopu programa obilježavanja 15. godišnjice njegove smrti, u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom.

Ove godine prva večer posvećena je liku i djelu Arsena Dedića i održat će se u petak 11. studenog 2016. Kroz razgovore sa suvremenicima, uz video priloge  i odabrane skladbe prikazat će se “život uz Arsena” i odati počast jednom od najvećih glazbenika s ovog područja koji je dao nemjerljiv doprinos hrvatskoj kulturi. Glazbenici koji sudjeluju odabrani su uz suradnju s obitelji Dedić, a
IZVOĐAČI Arsenovih pjesama su: Gabi Novak , Matija Dedić , Josipa Lisac, Zoran Predin, Marko Tolja, Maja Posavec, Lea Dekleva uz instrumentalnu pratnju Jazz Banda HRT-a, te prateće vokale koje čine Vokalni sastav Akvarel.
VODITELJICA programa prve večeri je Iva Šulentić.

Druga večer  naziva “RetrOgledalo” posvećena glazbenim zvijezdama koje su obilježile Opatijski festival, održat će se u subotu 12.studenog 2016. u Kristalnoj dvorani hotela KVARNER u Opatiji.
Ta večer prikazuje karijere troje vrhunskih umjetnika koje su započele upravo u Opatiji ili im je Opatijski festival značio puno u  razvoju njihove karijere i to: Gabi Novak, Josipa Lisac , kao i mlađi glazbeni kolega Neno Belan te voditelj Oliver Mlakar, uz potporu mladih izvođača: Maja Vučić, Marko Tolja, Ivana Kindl, Nina Badrić i Luce.

Presjek zanimljivosti umjetničkih biografija svakog izvođača pratimo kroz  priloge, koje uključuju i autobiografski prikaz glazbenika u smislu kolažnih isječaka iz video intervjua te razgovora sa suvremenicima, sve u cilju da  dočaramo povijest na zabavni i dokumentarni način.
Izvođači na sceni svoje skladbe izvodit će uz pratnju Jazz Band HRT-a, s vokalnim sastavom Akvarel u ulozi pratećih vokala, a sve skladbe bit će obrađene u novim aranžmanima što uz bogate produkcijske uvjete i kreativna scenografska rješenja čini ovaj projekt visokoumjetničkim proizvodom.

VODITELJI programa druge večeri su Iva Šulentić i Oliver Mlakar
Scenarist obje večeri je Renato Baretić.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...