Početna - IZDVOJENO - Zaštita pješaka u prometu-rezultati akcije
policija-400x240

Zaštita pješaka u prometu-rezultati akcije

Jučer, od 10 do 14 sati na području Policijske uprave primorsko-goranske održana je preventivno-represivna akcija u cilju zaštite pješaka u prometu.

Naime, pješaci, posebice starije životne dobi, djeca i osobe s invaliditetom jedna su od najranjivijih skupina sudionika u prometu, radi čega je njihovoj sigurnosti potrebno posvetiti posebnu pozornost.

U deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave primorsko-goranske zabilježeno je 13,7% više prometnih nesreća naleta na pješake. U prometnim nesrećama četiri pješaka su nažalost smrtno stradala, dok su u istom razdoblju prošle godine smrtno stradala tri pješaka. U navedenom razdoblju ove godine teško je ozlijeđeno 40 pješaka, dok ih je 67 lakše ozlijeđeno. Od ukupnog broja prometnih nesreća u deset mjeseci ove godine, njih 39,8 % se dogodilo zbog pogrešaka pješaka.

Praćenjem i analizom prometnih nesreća pokazalo se da nerijetko sami pješaci  svojim ponašanjem ugrožavaju vlastitu sigurnost tako da prelaze cestu za vrijeme crvenog svijetla na semaforu, prolaze između parkiranih vozila, nepropisno prelaze prometnice s više prometnih traka unatoč brojnim pješačkim prijelazima i pothodnicima.

Stoga su policijski službenici prometne policije tijekom jučerašnje akcije, kao i u sklopu svojih svakodnevnih poslova, nadzirali ne samo poštivanje prometnih pravila i propisa kod vozača motornih vozila u blizini obilježenih i izvan obilježenih pješačkih prijelaza, već i kretanje pješaka na prometnicama.

Tijekom četiri sata akcije utvrđeno je 40 prekršaja pješaka, i to: 39 pješaka je prešlo  kolnik dok je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo za pješake, a jedan pješak je prešao kolnik izvan obilježenog pješačkog prijelaza.

U istom vremenu utvrđeno je 98 prekršaja vozača motornih vozila, od kojih su 23 prekršaja počinjena u odnosu na pješake. Prednost prolaska pješaka nije poštovalo 15 vozača, pet ih nije stalo na znak crvenog svjetla na semaforu ispred pješačkog prijelaza, a kod tri vozača je utvrđeno ugrožavanje pješaka prilikom skretanja.

Za vrijeme trajanja akcije nije bilo stradavanja pješaka u prometnim nesrećama, a 62-godišnja pješakinja teško je ozlijeđena u prometnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 17.15 sati u Ulici Zdravka Kučića u Rijeci. Pješakinju je na pješačkom prijelazu oborilo osobno vozilo kojim je upravljala 36-godišnja vozačica.

Tijekom jučerašnjeg dana dogodilo se šest prometnih nesreća, u kojima je uz spomenutu teže ozlijeđenu pješakinju, jedna osoba lakše ozlijeđena.

Jučer je uključujući i prekršaje utvrđene tijekom akcije zaštite pješaka u prometu, sveukupno zabilježeno 256 prometnih prekršaja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...